Hőszivattyú: a jövő hűtő, fűtő, hulladékhő-hasznosító berendezése Featured

A hőszivattyú a XXI. század nagy új vívmánya. Fűti, hűti az épületeket, miközben melegvizet készít. Nagyságrendekkel olcsóbban működik, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Nem kell hozzá kémény, gáz, szolgáltató. Nem robban, nem szennyezi a környezetet, internetről vezérelhető, gazdaságosan működtethető, helyigénye kicsi.Az épületeknél háromféle hőszivattyú terjedt el:

  1. Vizes hőszivattyúval (egy-két ötletes megoldással) a fűtési költségeket ötödére, hűtési költségeket tizedére lehet csökkenteni. (Fontos, hogy megfelelő legyen a rendelkezésre álló talajvíz összetétele, és a kiszivattyúzott, hasznosított vizet a talaj a hőszivattyúzás után el tudja nyelni.)Vizes hőszivattyúk

 

  1. A szondás hőszivattyú használata nem olyan gazdaságos, mint a vizes hőszivattyúé, de sokkal biztonságosabb. A hőgyűjtő csövek elhelyezésére két megoldás terjedt el.
    • A hőgyűjtő csöveket 1,2-1,5 méter mélységben, egymástól 70 cm-re helyezzük el az épület melletti területen (vagy akár az épület alatt). A szükséges felület nagysága a fűtött terület 3-5-szöröse (méretezés után lehet a pontos adatot megadni).


   • A hőgyűjtő csöveket függőlegesen helyezzük egy 140 mm átmérőjű, 100-150 m-es furatba. Fontos, hogy a telkünk alatt ne legyenek barlangok és a talaj fúrható legyen.

   Szondás hőszivatyúk   Ez az úgynevezett szondás rendszer nagyon biztonságos és gazdaságos. Hagyományos rendszerekhez képest a fűtési költség harmadára, hűtési költség hatodára csökkenthető. 1. Levegős hőszivattyú (Levegőkazán) Ez a berendezés terjed leginkább a fejlett nyugat-európai országokban, mert nem kell hozzá engedély, csak a külső levegő, ami remélhetőleg mindig lesz. A levegős hőszivattyúnak létezik beltéri és kültéri változata. A beltéri levegőkazánok nagysága akkora, mint egy hűtőszekrény. Az épület falán két lyukat kell kialakítani, ahol a levegőkazán beszívja, majd kifújja a külső (akár -20°C-os levegőt). A svájci-német AlphainnoTec levegőkazánok képesek arra, hogy ebből a nagyon hideg levegőből is akár 70°C-os melegvizet állítsanak elő.

Különböző típusú levegőkazánok

Az első levegőkazánt Európában 30 éve telepítették. Mi Sukorón helyeztük el 8 éve az első ilyen berendezést. Azóta már több száz működik országunkban, mindenki legnagyobb megelégedésére.
Ezzel a módszerrel a fűtési-hűtési költséget kevesebb mint a felére lehet csökkenteni. Ez a jövő fűtési berendezése.

A hőszivattyús rendszereket érdemes ellátni napkollektorral és az úgynevezett MFS multifunkcionális energia tartállyal. A hőszivattyús rendszerek ezen kiegészítőkkel működnek igazán gazdaságosan.

Különböző típusú levegőkazánok

 

 • Az Alpha-InnoTec termékekről műszaki információkhoz a GeoSolar-katalógus oldalon juthat.
 • A termékekkel kapcsolatban árinformációkatEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Vállaljuk teljes hőszivattyús rendszerek tervezését, kivitelezését és beüzemelését. Ehhez személyes egyeztetésre van szükségünk a 1122 Budapest, Krisztina krt. 27. alatt található tervezőirodánkban. El tud érni minket telefonon (+36 1 212-1955), skype-on (thermokft) vagy e-mailben (geosolar [kukac] geosolar [pont] hu).

Megvalósult rendszereinket a levegokazan.eu oldalon tekintheti meg.

Csoportosítva: családi házak 200 m2-ig, nagyobb lakóházak, szállodák, ipari létesítmények.

Hírlevelünkre itt iratkozhat föl.

A hőszivattyú, amire sokan új kazántípusként tekintenek, valójában egy hőátcsoportosító gép. Hőt csoportosít át onnan, ahol hulladékhőt dobnánk ki az ablakon, vagy a természetből (levegőből, földből, vízből, eredendően a Napból), és célirányosan oda juttatja, ahol fűteni szeretnénk.

Hogyan is működik ez a futurisztikus gép?


Azt mindenki tudja, ha valahol nagy vákuumot hozunk létre, ott hideg lesz, ahol pedig nagy nyomást, ott meleg. Gondoljanak a szódásüveg patronjára, szinte odafagy a kezünk, amikor azt becsavarjuk a palackba és a biciklipumpára, aminek a tövét csak rövid ideig tudjuk fogni, olyan meleg lesz pumpálás közben.

A recept tehát egyszerű:

Levegőkazán működési elve

 • Végy egy jó minőségű kompresszort! Indítsd el!
 • A vákuum oldalán nagyon hideg, akár -70 °C, a nyomott oldalon pedig +70 °C is lehet.
 • Maga a kompresszor egyensúlyban van.
 • Ha a -70 °C-os oldalra egy hőcserélőt építünk be, és azon átnyomunk -20°C-os levegőt, nyilvánvaló, hogy az energiát ad át a nála sokkal hidegebb hőcserélőnek. Ezt az átadott energiát lopja el a kompresszor, amit azután könnyedén átpumpál a meleg oldalra.
 • A melegoldali hőcserélőről ugyanakkor fűtöm az épületet, készítem a melegvizet.


Attól függően, hogy a hőszivattyú a környezet illetve az emberi tevékenység mely részéből vonja el az energiát, háromféle típust különböztetünk meg. A vizes (hőszivattyú WW= wasser-wasser, víz-víz) talajvízből, rétegvízből, tóból vagy patakvízből, esetleg ipari hűtővízből vagy termálfürdő elfolyó medencevizéből nyerheti az energiát. A földhős hőszivattyú (SW=sole-wasser, fagyállófolyadék-víz avagy földszonda-víz) a talajba behelyezett horizontális vagy vertikális zárt csőrendszerben keringő fagyálló segítségével segítségével nyeri ki az energiát a földből. A levegős hőszivattyú (LW=luft-wasser, levegő-víz), avagy levegőkazán a kültéri levegőt visszahűtve készíti a fűtésre és használati melegvíz (HMV) felhasználására is alkalmas melegvizet. A svájci tulajdonú német Alpha-InnoTec gyár levegős hőszivattyúi (másnéven levegőkazánok) -20 °C-os külső hőmérsékletig üzemképesek.

A hőszivattyúk működésére jellemző szám a jósági tényező (COP). Ez a dimenzió nélküli viszony-szám azt mutatja meg, hogy 1 egység befektetett villamos energiából hány egység hőenergiát képes a készülék előállítani. Az Alpha-InnoTec gyár hőszivattyúi a világon egyedülálló COP értéket értek el. Vizes hőszivattyúnál már 6-nál, levegősnél 4,3-nél tartanak katalógusértékeket figyelembe véve, ha rendelkezésre álló hulladékhőket is felhasználunk.

Köztudott ugyanakkor, hogy a Föld nyersolaj-, valamint szénhidrogén-készlete rohamosan csökken. Az egyre szűkülő nyersanyagkészlettel szemben energia-takarékos és alternatív energiát felhasználó épületek tervezésével léphetünk fel. A hazánkban is egyre inkább terjedő környezet- és energia-tudatosság szülte meg a GeoSolar illetve BASEES ház fogalmát, melyek működése hőszivattyú használata nélkül szinte elképzelhetetlen.

 

vissza a főoldalra a Hőszivattyú: a jövő hűtő, fűtő, hulladékhő-hasznosító berendezése aloldalról