Iroda

 

Történet

 

1983

A kezdetek


1983-ban a Thermo Gmk. készítette az első padlófűtés rendszert és a hozzá tartozó tervezői segédletet.

1983-ban a Thermo Gmk. három mérnöke (Lányi Tamás, Dénes István és Léderer András) szabadalmaztatta a termoszifonos fűtési rendszert (az ún. LDL fűtési rendszert), ami az egyedüli biztonságos megoldást jelenti, amikor szilárd tüzelésű kazánokkal padlófűtést akarunk üzemeltetni.


A hőközpontokat közel 20 évig hárman készítették: Horváth Zoltán, Kovács Tibor és Szántay Sándor.

 

1993

A Thermo indulása a Krisztina krt.-i irodában


1993-ban a Gmk-ból megalakult a Thermo Kft. Az egyre több megrendelés lehetővé tette, hogy megvásároljuk a Krisztina körúton lévő 30 m2-es helyiséget.

1993-ban a Krisztina krt. 27.-ben elkészült a bemutatóterem.

Ugyanekkor megépült a tervezőiroda (ahol ma már 10 épületgépész mérnök dolgozik).

1993-ban érkezett meg a Thermo Kft. bemutató emeletes angol autóbusza, amit egy Trabant kombiért cseréltünk el Londonban.

1994

Az első nap és földenergiás ház beüzemelése


Országszerte nyíltak a Thermo boltok:


Budapesten, a Krisztina körúton, a Kosztolányi Dezső téren, a Bakáts téren, a Maros utcában, a Tinódi utcában, Csillaghegyen, Szegeden, Sárváron, Nyíregyházán, Debrecenben, Tatán.

A tokyoi egyetem építész fakultása és a Thermo Kft. 1994-ben együttműködési szerződést írt alá, aminek következtében több OM japán napház épült meg Magyarországon.

 

A sok munka mellett mindig maradt idő a szórakozásra, oktatásra, kirándulásra.

 

Lányi Tamás és az általa készített elektromos vezérlések nélkül a Thermo Kft. soha nem vált volna vezető épületgépészeti céggé.


Az első nap- és földenergiával működő családi házat 1994-ben terveztük és kiviteleztük Fótra, az Öreghegy oldalába.

2002

Az első hőszivattyús rendszerek telepítése

 

2002 végén nagyon szép feladatot kaptunk. A veszprémi egyetem keszthelyi kihelyezett tanszékére kellett tervezni és kivitelezni egy olyan laboratóriumot, ahol a diákok megtanulhatják a különböző nap- és földenergiás rendszerek mezőgazdaságban történő használatát.

 

2004-ben kötöttünk kizárólagos szerződést Európa egyik legnagyobb svájci, svéd, német hőszivattyú gyártó cégével, az Alpha-InnoTec-kel. Többek között ők készítik a jövő század leggazdaságosabb fűtési rendszerét, a levegőkazánt. A levegőkazán még a –20 C°-os levegőtől is képes annyi energiát elvonni, hogy egy 200 m²-es épület fűtése mellett a szükséges melegvizet is előállítja. Mindezt lényegesen olcsóbban és kényelmesebben teszi, mint a már ismert hagyományos fűtési rendszerek.

 

Ez idő tájt vettük fel a kapcsolatot a német Roth gyárral is, melynek magas minőségű termékeit (napkollektorok, padlófűtési rendszerek, tárolók, stb.) azóta is szinte minden beruházásunknál beépítjük.

 

2004-ben Sukorón egy kis családi házban elsőként üzemeltünk be az országban levegőkazánt, amely az Alpha-InnoTec gyár terméke. Ez akkor nagy újdonságnak számított. Az egyik televíziós csatorna is forgatott riportfilmet a helyszínen.

 

2005-ben az országban sorra építettük ki az energiatakarékos  hőszivattyús rendszereket, mind családi házakban (pl. a Balaton partján egy ún.  aktív-passzív ház), mind nagyobb ipari létesítményekben (pl. a vecsési CBA Áruház).

2007-2008

Egymás után épülnek a hőszivattyús, napkollektoros rendszerek

 

2007-ben a Magyar Telekom megbízására a kapcsolótermekben keletkező meleg levegő fűtési és használati melegvíz ellátásra történő hasznosítását oldottuk meg – hőszivattyúkkal. A tervezéssel és a kivitelezéssel megnyertük a Magyar Telekom Delfin Díját.

 

Szintén ebben az évben - road show keretében - egy hatalmas kamionnal, az ország  több mint 10 városában nagy sikerű hőszivattyús bemutatókat tartottunk.

 

Az elkövetkezendő években egyre több hőszivattyús rendszert terveztünk és állítottunk üzembe külföldön is. Ilyen pl. a 2008 őszén elkészült első szlovákiai munkánk: a levegőkazánnal fűtött nagykaposi görög-katolikus templom. Ugyanebben az évben Marosvásárhelyen és Mali Losinjban (Horvátország) is átadtunk energiatakarékos házakat. Pl. a romániai Mercedes Szalon tulajdonosának háza; Hamilton birtok, Skócia; Tehenészet London mellett; Családi ház Walesben.

 

2007-2008-ban több szakmai kiállításon is részt vettünk, ahol a legkorszerűbb technológiákat mutattuk be a közönségnek.

 

2009-2010

Az első "0" energiás ház beüzemelése

 

2009-ben a Ciszterci Apátság budapesti kollégiumában 4 kültéri levegőkazán sorbakötésével oldottuk meg az épület leválását a távhőről.

 

2010-ben adtunk át a Rózsadombon egy közel "0" energiás házat, melyben talajszondás hőszivattyús rendszer üzemel, padló-, fal-, mennyezet fűtéssel, -hűtéssel, napkollektorokkal, napelemekkel, vertikális szélkerékkel.

 

A Thermo az elmúlt években bebizonyította, hogy nagyon biztonságos, megbízható és kényelmes rendszereket tud tervezni az Alpha-InnoTec termékeivel.

 

Fontos számunkra, hogy minél több embert ismertessünk meg az alternatív energiák használatával, ezért 2009-től kezdődően több alkalommal hirdettünk meg előadásokat „Alternatív Energia Szabadegyetem” címmel, amelyek mindig nagy sikerrel, teltházasan, rengeteg érdeklődő részvételével zajlottak le.A Thermo Kft. alapítója és vezetője: Dr. Léderer András  egyetemi docens. Tanulmányait Budapesten, Angliában, USA-ban és Japánban folytatta. Három egyetemi diploma megszerzése után műszaki doktoriját a Budapesti Műszaki Egyetemen védte 1983-ban.