Alpha-InnoTec hőszivattyú a Hotel Kenese Port szállodában

Tervezés-kivitelezés éve: 2008
Megvalósulás: 2008
Alapterület:  
Besorolás: vizes
Hőszivattyú típusa: SWP 1600
Szonda vagy talajkollektor: kút
Napkollektor: 24 db F2 síkkollektor
Rekuperátor: nincs
Fűtési megoldás: 59 db fan - coil
Megtérülés:  

A balatonkenesei hotelben vizes rendszerű Alpha-InniTec hőszivattyú működik, a tetőkre pedig 72 m2-nyi napkollektor lett felszerelve. A szobákban fan -coil-ok működnek.

A Hotel tulajdonosával - Dr. Zsákai Zsolttal folytatott beszélgetésünket itt olvashatja.


- Dr. Zsákai Zsolttal beszélgetünk el együtt itt a Balaton parton, Balatonkenesén. Foglalkozását tekintve orvos szívspecialista. 
Hogy kerül a szívspecialista Balatonkenesére?

- Balatonkenesén volt üdülőnk és itt vettük észre, hogy hozzá tudunk jutni a kéthektáros kerthez, ami százméteres vízparttal rendelkezik és úgy gondoltuk, hogy itt egy megfelelő vitorláskikötőt és szállodát tudunk kialakítani, ami egészséges életmódra nevel.

- Na, most ami érdekes, mindenhol ma Magyarországon nagyon luxusházat csinálnak miközben egyáltalán nem törődnek ezek a tulajdonosok azzal, hogyan teszik tönkre a környezetüket, hogyan rombolnak le mindent a szeméttel, füsttel, amit okoznak, hogy ezzel mennyi embernek kárt okoznak.
Te pont fordítva gondolkoztál, még akkor is, ha már nem marad pénz a luxusra.

- Igen, hát mi arra törekedtünk, hogy egy gazdaságos másrészt egészséges maradjon a környezet, ezért vezettük be a napkollektoros és a hőszivattyús fűtési, hűtési rendszert. Ez úgy egészséges életmódra nevel, mint gazdaságos is.

- Mi kellene ahhoz, hogy az emberek gondolkodását átalakítsuk és ne csak a csillogással foglalkozzanak, hanem az alapokkal foglalkozzanak?

- Hát ez idő kérdése, előbb utóbb azt hiszem, rákényszerülnek az emberek, a társadalom mert, az energiahordózóknak a csökkentése és a természetes környezetnek a fogyása, tönkremenetele olyan rohamos, hogy előbb utóbb döntő változásra lesz szükség. Erre rájönnek az emberek, talán maguktól is.

- Itt nagyon érdekes volt minden, napkollektorokból olyan sok van a tetőn, hogy a negyven szobát ellátja egész nyáron, sőt még télen is. Hőszivattyú az viszont ép, hogy befért a hőközpontba.

- Igen, hát nem tudtam az elején, hogy ez egy ekkora bonyolult szerkezet és technikai háttérrel jár. Kicsit kisebb lett az a terem, amit szántam rá, most már nagyobbat kellene.

- Az a hír járja rólad, hogy nagyon, nagyon megnézed, hogy mire adsz egy fillért is, még itt a környéken is azt mondják, Zsákai doktor az bizony jól megnézi, hogy mire fizet és végül is úgy döntöttél, hogy napkollektorra és hőszivattyúra költesz. Tehát úgy érzed, hogy ez megtérül és jó beruházás.

- Én nagyon remélem, hogy ez jó beruházás. Természetesen nagyon megnézem, mert pénzből sosincs elég senkinek, de ezt olyan beruházásnak érzem, ami megtérül.

- Nem utolsó sorban az is érdekes, hogy meseszép helyen vagyunk, Balatonkenesén a vízparton, a Marina port mellett, ez egy másik Marina szálló, mi is a neve?

- Hotel Kenese Port a neve, kéthektáros parkban helyezkedik el, közel százméteres vízparttal, most épülő vitorláskikötővel rendelkezik.

- Most épül a vitorláskikötő, tehát perceken belül itt gyakorlatilag minden olyat meglehet találni, ami az emberek nyugalmát, biztonságát jelenti. Nem csak azt, hogy hajók vannak a saját kikötőben, szép szobák, de nem utolsó sorban orvosok vannak a háttérben.

Igen, hát gyakorlatilag bennünk van az, hogy szeretnénk olyan környezetet és természetes energiaellátást biztosítani, ami az emberek egészségét és kellemes jó közérzetét, pihenését szolgálja.

- Azt hiszem Balaton körül nincs is ennél nagyobb rendszer, ügye?

- Nem tudok róla, de gondolom ez a jövő és remélem, hogy egyre több lesz.

- Most ami még érdekes, hogy mikortól lesz nyitva, tehát a látogatók mikor jöhetnek, vagy esetleg van egy olyan telefonszám email cím, amit meg tudnánk mutatni, ahol lehet jelentkezni, szobát foglalni. Mi most fogunk csinálni itt egy hőszivattyú oktatás, előadás sorozatot ahol majd szeretettel meghívunk, építészeket, épületgépészeket, mert ez egy csoda, csoda nagy rendszer, ami itt elkészült. 

Nagyjából én tudom, hogy mi az, ami itt elkészült, el tudod mondani a paramétereket?

- hát pontosan fejből nehéz elmondani, negyven szoba van, ezekbe mindegyikbe Fain-Coil fűtés, hűtés lett beszerelve, 72 négyzetméter napkollektor van a lapos tetőn föltéve, ami ellátja a szállodának a meleg víz ellátását a napos időben. Borús időben a hőszivattyú látja el a használati meleg vízzel a szállodát, ugyancsak a fűtését és hűtését.

- Itt a hőszivattyú úgy lett betéve az épületbe, hogy azt egy egyszerű épületgépész mérnök az fel sem fogja. Talán egy gombostűt sem lehet betenni a hőközpontba ugye?

- Igen a hőközpont egy kicsit kicsi, de ügyesen be lett szerelve és minden elfért azért benne. Most már talán egy kicsit nagyobb szobát szánnék erre.

- Egész nyáron mentek a napkollektorok, volt probléma, hogy nem volt elég a meleg víz? 

- Nem, gyakorlatilag el lett osztva az a 72 négyzetméter.

- Az a sok- sok dolog, amivel már foglalkozol szálloda, orvostudomány, hőszivattyú, napkollektor, melyik az a terület, ami az a terület, hogy azt mondod, jaj de jó, hogy csinálhatom.

- Én legszívesebben sportolok.

- Ez javasoljuk mindenkinek, hogy akkor sportoljon.