Sarokház Panzió Vecsésen Alpha-InnoTec vizes hőszivattyúval

Tervezés-kivitelezés éve: 2007
Megvalósulás: 2007
Alapterület: 900 m2
Besorolás: vizes
Hőszivattyú típusa: WWC 440
Szonda vagy talajkollektor: nincs
Napkollektor: 12 db R1
Rekuperátor: nincs
Fűtési megoldás: meglévő
Megtérülés:  

A 40 szobás, kellemes panzió Budapesten a külső Üllői Úton található, Vecsés határában.

Sok barátom és a kútfúró csapat is mindig náluk száll meg. Nem csak az árak, de a környezet, a kiszolgálás is osztályon felüli, osztályon aluli árakkal.
Az épület hővesztesége: 40 kW, az épület hőnyeresége: 30 kW
A panzióban a Roth R1 dupla vákuumcsöves kollektorok és a hőszivattyú együttes működésével elértük, hogy a működési költség 50 %-al kevesebb az újonnan megépült 40 szobás résznek, mint a mellette lévő 30 szobásé, ami a mai napig Propán tartályról fűt. Érdekes megoldás a kollektorok elhelyezésére a megépített szaletli.

 

Tisztelt leendő vásárlók!

Gubacsi Mihálynak hívnak, a Sarokház Panziónak vagyok a vezetője.

2006-ban a THERMO Kft-től vásároltam hőszivattyút, ami kútból nyert víz segítségével fűti az épületünket. A mögöttem lévő napkollektorokat is a nevezett cégtől vásároltam. A beépítések után 2007 negyedik hó elsejétől üzemel nálam ez a rendszer. Hosszas tanakodás után jutottam erre a döntésre, hogy belevágok egy ilyen beruházásba, mivel a 2005-2006-os években Magyarország gázellátása láthatóan nehéz helyzetbe került.

Tanulmányoztam a leírásokat, és döntöttem, hogy Léderer úrtól megveszem ezt a berendezést. 2007 negyedik havától ez a berendezés egy német gyártmányú készülék, ragyogóan működik a Mi kis panziónkban. A beruházás hatékonyságát követve én napi kontrol alá tettem a kiadásaimat. 
Precízen minden nap Én kimutatást vezettem egy éven keresztül a villamos energiafogyasztásról. Ebből, azaz eredmény jött ki egy év után, hogy 65 kW/napi fogyasztásom volt, ami napi 2-2,5 ezer forint energia költséget jelent. Nekem van egy hasonló méretű épületem ahol földgázzal fűtök és gyakorlatilag ott a négyszereséből tudom ezt megoldani, ezeket a költségeket. Ezek a kimutatások gyakorlatilag megvannak, Én ezt a THERMO Kft vezetőjének Léderer András úrnak át is adtam. Ajánlottam neki, hogy az elkövetkező vevői is hasonló kimutatásokat végezzenek és akkor saját magukat is meggyőzik, hogy jó irányban indultak el.

A berendezésről csak jót tudok mondani. Gyakorlatilag hiba nélkül dolgozik. A tapasztalat az, hogy a beruházás elég nagy költséggel jár, viszont olyan 4-5 év alatt gondolom ez meg fog nálam térülni.  Tudomásul kell venni, hogy egy hotelnél nem úgy vannak a fogyasztások, mint a normál családi háznál. Tehát itt több vízre van szükség. A vendégek sem úgy spórolósan bánnak a dolgokkal, mivel, hogy ha úgy dönt, hogy kifizette a napi bérleti díjat a szobának, onnantól kezdve Ő nem nagyon spórol a meleg vízzel, nem nagyon spórol a fűtéssel sem. Amit Én néha nehezményezek, de igazából nem tudok vele mit kezdeni.

A tapasztalat, Én már másfél éve dolgozok ezzel a rendszerrel, hogy a hőszivattyú ragyogóan működik. A napkollektor is ragyogóan működik. Én egy Roth féle vákuum csöves napkollektort vásároltam. Napkollektor rendszert, ami összesen 16 elemből áll. Mögöttem lehet látni. Gyakorlatilag a napkollektoros beruházást, azt így a másfél éves tapasztalat után, úgy látom, hogy a megtérülési költsége az kicsit hosszabb, az legalább egy 10-12 év lesz. 

Mivel, nálam a vendégek melegvíz használata, és fűtési igények úgy alakulnak, hogy mondjuk, este 8-kor megérkeznek a vendégek, nagyrészük éjfélig fürdik, és fűtik a szobát. Ekkor mondjuk a melegvíz tartályomban lévő víz elkezd fogyni. Automatikusan mikor érzi az érzékelő, hogy 42 fok alá esik a vízhőmérséklet, a hőszivattyú beindul, megmelegíti a vizet újból 48-50 fokosra. Tehát ekkor a napkollektor nem tud segíteni a melegvíz utánpótlásban, mert sötét van. 

Ugyan ez vonatkozik a reggeli időszakra is, amikor a vendégek nagy része reggel 4 és 8 óra között távozik el a panzióból. Reggeli zuhany, fürdés, fogmosás, erre-arra elmegy a melegvíz. Gyakorlatilag ekkor megint csak a hőszivattyú fűti föl a tartályomban lévő vizet, mert mint látják a mögöttem lévő napkollektorra reggel 9 óra fél tíz felé fordul rá a nap és onnantól tudja csak melegíteni. Gyakorlatilag egy 50 fokos vizet tud fölmelegíteni 60 fokosra. 

Tehát ezzel azt szerettem volna itt elmagyarázni, hogy napkollektoros beruházás, véleményem szerint és most nem a THERMO Kft ellen beszélek, hogy ott a beruházási költség később fog megtérülni. A hőszivattyúval pedig gyakorlatilag a földből fölhozott vízből vesszük el a hőt, a két 800 literes tartályban tároljuk, és úgy gondolom, hogy ez a jövő útja. Ez a riport 2008. 11. 01-én készül, tehát nap mint nap azt halljuk, hogy a gáz ár a csillagos égbe fog még felmenni. Tehát gyakorlatilag mindenkinek ajánlom, hogy gondolkozzon el rajta. Én az ismereteimet, az irodalmakból szereztem meg, átrágtam magam rajta és úgy látom, hogy ez egy hasznos beruházás volt. 

Mint a külföldi tapasztalatokat látjuk az északi országokban, Svédország, skandináv országokban, Svájcban ez egy nagyon elterjedt megoldás. Nálunk a magas beruházási költség miatt valószínű, meg az itt lévő gazdasági helyzet miatt, nehezen terjed el. Viszont az is egy nagy probléma, hogy véleményem szerint ezt az államnak egy kicsit támogatni kellene, de erre most még nem nagyon látunk lehetőséget. Én legalábbis nem tudtam ebbe a részbe belenyúlni. De mindenkinek azt merem mondani, hogy bátran vállalkozzon, mert ez a jövő útja. Köszönöm, hogy elmondhattam.

A vecsési Sarokház Panzió 15 szobával rendelkezik, melynek fűtését- hűtését a tulajdonos a legmodernebb módon oldotta meg. Az épületben 1db WWC 440-es vizes rendszerű hőszivattyú működik. A rendszer további része 2 db MFS 800-as tároló és 1db BPS 400-as puffer tároló. A használati melegvíz előállítása 16 db Roth vákuum csöves napkollektorral történik.

A villamos energiafogyasztás 65 kW/nap, mely a melegvíz ellátásra és fűtésre fordítódik. Ez 2500 Ft/nap költséget jelent. A tulajdonos egy másik épületében, ahol a fűtés még hagyományos módon, gázzal történi, a költség ennek négyszerese.