Alternatív energia a Royal Mediterrán Apartmanházban Siófokon

Tervezés-kivitelezés éve: 2008
Megvalósulás: 2008
Alapterület: 300 m2
Besorolás: szondás
Hőszivattyú típusa: SWC 330
Szonda vagy talajkollektor: horizontális talaj kollektorok
Napkollektor: nincs
Rekuperátor: nincs
Fűtési megoldás:  
Megtérülés:  

A 25 szobás Royal Mediterran Apartmanházban nap és alternatív energia biztosítja a ház hűtését-fűtését és a melegvíz ellátást.

 

Irány a Balaton!

8600 Siófok, Baross Gábor u. 27/b.
Telefon: 06 30 689 7893
www.royalmediterran.hu

A 25 szobás Royal Mediterran apartman házban nap és alternatív energia biztosítja a ház hűtését-fűtését és a melegvíz ellátást.

- Balatonon vagyunk az Aranypart közelében, itt a Baross Gábor u. 27/b-ben. Ezt az apartman házat, így november 29-én, ebben a pár fokos hűvös időben mégis, hogy sikerült feltölteni?

- Először is előröl, kezdeném. Három évvel ezelőtt találtam ki, hogy a Balatonon valamilyenfajta beruházást végrehajtunk. Első körben egy építészt bíztam meg, hogy lényegében egy minimum 10 apartmanos kialakítást hozzon létre a meglévő épületekből. Azt követően az építészem javaslatára a Thermo KFT-t megbíztuk, hogy egy megújuló energiával próbálja segíteni itt az üzemelést, annak érdekében, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a havi költségünk.

Azt, hogy lényegében most is teltházunk van, az elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon kedvező árakkal tudunk dolgozni. Hiszen a költségünk, elvileg, ugye gázszámlám az nincsen, megújuló energia van. Itt ahol most állunk a talajban egy csőtenger van. Én ugyan nem értek hozzá, de a Thermo Kft megtervezte, hogyan lehet a föld energiáját felhasználni a leghatékonyabban és a leg költségkímélőbben. Ezeknek a tervezési folyamatoknak az eredménye az, hogy egyrészt a külalakja, másrészt a költségvetése alacsony volt. 

Hangsúlyozom, hogy a Thermo Kft-nek a munkája, illetve a kivitelezése segített ahhoz, hozzá, hogy már most látom azt, hogy lényegében túl azon, hogy nincs gázszámlám, az elektromos áram sem többszöröse annak, amire előzetesen számítottam. Ennek megfelelően szezon végén olyan 20 ezer forintos szobaárakkal, főszezonban pedig olyan 30 ezer forintos szobaárakkal tudok versengeni a környezetemben lévő hasonló szolgáltatókkal.

- Nyílván így, hogy lecsökkent a megtérülési időt tudtam másra költeni. Tudtam a design-ra a minőségi anyagokra költeni, illetve a harmadik tervezés, mert háromszor terveztem meg az egészet. A harmadik tervezés már egy belsőépítészeti tervezésről szólt. Akkor már alá volt rendelve az építészeti illetve a gépészeti terveknek. Akkor már nagyjából láttam, hogy hol lesz a vége, illetve mennyi idő alatt tud ez megtérülni. Az gondolom, hogy ha nem csináltam volna geotermikus fűtési rendszert, illetve megújuló energiát nem használtam volna az üzemeltetés során, akkor bizony 10-15 évre is elnyúlt volna a megtérülés. 

A megújuló energiákban van a jövő. A talaj energiáját kell használni, a szél energiát, a nap energiáját, tehát minden olyan ingyen energiát kell felhasználni, ami bármilyen vállalkozásnál alacsonnyá teszi a havi üzemeltetést. Úgy, hogy itt a vendégek akár a szobában, akár a közös társalgóban olyan szolgáltatást, és olyan lehetőségeket kapnak, ami azt hiszem, hogy 21 századi, európai, és a Balaton parton azt hiszem, kiemelt figyelmet kaphat a jövőben. Már csak azért is, mert a szobákban internetezni lehet, tv-t nézni lehet, lehet rendelni ételt, italt, különböző programok közül lehet választani egy informatikai felületen, tehát egy megjelenítőn egy tv eszközön keresztül.

Meglehet nézni a környező programokat, arra foglalásokat lehet intézni, tehát mindennel próbáltunk a vendégeinknek a kedvére tenni, a kedvükre szolgálni. És egy picit próbáltuk a Balaton partot, a vizet behozni a telekre is. Oly módon, hogy amennyit lehetett a wellness szolgáltatásokból úgy, mint jakuzzi, infraszauna, finn szauna, gőzkabin. Ezeket mind behoztuk telekhatáron belül. Annak ellenére, hogy itt van nem messze a Galériusz fürdő, vagy Siófok közelsége számtalan lehetőséget ad. Hangsúlyozom télen és nyáron.

Most is telt házunk van a csoport egy része a kinti jakuzzi-t vagy a szauna házat használja. Van, aki elment a Galériusz fürdőbe, van, aki bement Siófokra és különböző programok között válogat.

- Melyik helységbe vagyunk és mi ez a sok csőlabirintus?

- Én vajmi keveset tudok műszakilag mondani, nyílván azért nagyon sokat érdeklődtem, hogy ez mi az. Én csak a befektetési trezoromnak hívom. Talán ez a legértékesebb helysége az egész apartman háznak. 
És talán a jövőben ez fogja biztosítani, ugye a korábban többször említett alacsony költségvetést, vagy rezsiköltséget. Hőtároló tartályok vannak, különböző szelepek, szivattyúk, osztók, gyűjtők. És itt a lelke a komputerizált Alpha-InnoTec hőszivattyú, aminek része egy kompresszor és lényegében a kompresszor által generált  összenyomás és kitágulás, tehát a gázoknak a komprimálása, utána a kiterjedése biztosítja nyáron a hideget, a klímatizálást a szobákban, télen pedig a meleget. A gáznak azt a funkcióját használja ez az eszköz, hangsúlyozom, hogy komputerizált módon, hogy abban az esetben, ha összenyomjuk magát a közeget, akkor felgyorsulnak a részecskék és ez által meleget, plusz hőt generál. Ha pedig kiengedjük, egy nagyobb átmérőre engedjük, akkor pedig hirtelen ledermed, és ez által van nyáron a szobákban hűvös.

Tehát ezek a tartályok tárolják a meleg, illetve a hideg használati melegvizet, a fűtő, illetve a hűtő közeget. Lényegében itt az osztó gyűjtő szolgálja azt az irányítástechnikát ezeken az elektromos szelepeken keresztül, ami ugye attól függően nyit vagy zár, hogy melyik helységben, szektorban szükséges hűteni, vagy fűteni. A szivattyúk biztosítják az áramlást lényegében, visszacsatolásra néhány mérőóra van.
Ezek a szelepek is azt a célt szolgálják, hogy amikor a komputer jelt ad akkor nyisson vagy zárjon, és csak olyan mértékben, olyan mennyiségben, ahogy az indokolt, ahogy a leg költségtakarékosabb. Ezek nyomástartó edények. Lényegében mivel zárt rendszerről, és ugye, ha fölmelegszik a rendszer, akkor ugye nagyobb nyomást kell, hogy ellásson a rendszer. Ha viszont visszahűl, akkor kisebb nyomást. Azért, hogy ne levegősödjön be, lényegében ezek a tartályok azért vannak.

Az Alpha Inno-Tec-nek ez a központi egysége, ugye erről már beszéltem. Ezeken is különböző mérőórák vannak. Illetve itt van még egy hideg tartály. Lényegében ebben a tartályban tároljuk a hideg hűtőközeget, illetve abban az esetben, hogy ha túl sok a hűtőközeg, akkor innen kerül ki lényegében a talaj közegébe hő leadás, vagy hő felvétel céljából a benne lévő fűtő, vagy hűtő közeg. Itt hőcserélők találhatók, további szivattyúk, szelepek, illetve a korábban említett nyomástartó edények, nyomás kiegyenlítő tartályok. a lelke a sok vezeték, ami nagyon bonyolult és számomra is egy varázslatos központi egységhez vezet, ez a másik helységben van, és mindjárt mutatom is. 

Ez az irányítástechnikája lényegében az egész apartman háznak. Itt tudom kezelni, hogy hűteni, fűteni szeretnék, illetve melyik szektorban, melyik területen. Földszinti, emeleti, egyes épület, kettes épület. Itt tudom adott esetben a jakuzzinak a fűtését biztosítani. Használati melegvizeket. Be van rakva egy fűtő patron, bár az egy elektromos fűtési patron, soha nem használtuk még, nem volt rá ez idáig szükség. Illetve itt vannak azok a visszacsatolások, amik lényegében megmutatják, hogy a rendszer hőfokok melyik területen, melyik tartályban milyen szintet mutatnak. És most jön a varázslat, ennek a belső része, ami egy nagyon precíz és nagyon komoly eszköz. Két komputer van benne, ami a lelke. Biztosítékok, relék tömkelege. Itt a kapcsolókivezetések, illetve a visszacsatolási, visszajelzési rendszerek. Ezek a kapcsolók, illetve LED-ek mutatják, hogy aktív e a funkciója. 

Gyönyörű szépen egyébként megcsinálta a Thermo Kft. Minden egyes kapcsoló meg van nevezve. Tartalék rendszereket is hagytak annak érdekében, hogy ha bővítés van. így került például feltöltésre ez a két tartalék, ami a későbbi jakuzzinak a fűtését szolgálja. Illetve itt van egy visszacsatolás abban az esetben, ha nem megfelelő a elektromos be táp, akkor jelezzen és visszacsatolást adjon arról, hogy adott esetben nincs három fázis, csak kettő van például. 

A 25 szobás Royal Mediterren apartmanházban SWC 330 H Alpha-InnoTec földes hőszivattyú biztosítja a ház hűtését, fűtését és a melegvízellátást. A kertbe horizontális talaj kollektorok vannak telepítve. Ez a rendszer jóval költség takarékosabb, mint a szomszédok hagyományos fűtési rendszere, ezért a tulajdonos versenyképes szobaárakat alakíthatott ki.

 

 

 

vissza a főoldalra az Alternatív energia a Royal Mediterrán Apartmanházban Siófokon aloldalról