szerda, 23 szeptember 2015 13:47

Családi ház ahol a tulajdonos már bánja, hogy nem levegőkazánt választott

Nagykovácsi Zsíros hegyen vagyunk, szokásos 150 nm-es kétszintes családi ház, mai hőszigeteléssel. Sokat gondolkoztam azon, hogy milyen fűtés legyen. Vacilláltam a gáz illetve a hőszivattyús megoldás között. Igazából a gáz mellett döntöttem, hagyományos, konzervatív módszerek miatt, de megbántam százszor.

Több oka is van. A bekerülési költsége, akár mennyire próbáltam takarékoskodni, 2,5 millió forint volt a gázfűtésnek. Ebből gyakorlatilag a legkevesebb talán maga gázkazán egy Buderus típusú takarékos gázkazán. Csak maga az a rémálom, ami a gázvezetékkel kapcsolatban fölmerült. Sok olyan apró bosszantó részlet, amire nem kalkuláltam.

Most néhány apróságot elmondok. Azért, hogy nehogy hintát szereljen fel valaki, a cső mögé gyalult deszkák kellett felszerelnem. A kéményseprő szakvéleményhez háromszor volt helyszíni szemle, olyan apró részletekkel, ami azt hiszem nem szabad belemenni, mert bosszantó. Maga a tervezés, az engedélyeztetés, több mint fél éves folyamat volt, úgy, hogy protekcióval én személyesen jártam utána a Tigáznál. Tehát, ha nem Én ügy intézek, akkor talán még most sincs a gázból semmi.

Összességében, ha összevetem a gázszámla nélkül, kétség kívül ma már másképp döntenék. A gázszámlát azért említem, mert kitudja mi lesz még a gáz ára. Ma jelen pillanatban is az, hogy temperált fűtés legyen télen, hogy ne fagyjanak meg a csővezetékek, ez került közel 1000 köbméterbe, és csak 10 fokos hőmérsékletbe. De mi van akkor, ha itt igazából fűteni kellene, mert ez 100.000 forint volt. Hozzátéve, mi van akkor, hogy ha egy hideg tél van? Igazából hideg tél sem volt.

Ráadásul egy olyan helyen vagyunk Nagykovácsi Zsíros hegyen ahol a tájolás ideális, a hőszivattyúnak igazán jó lehetőségei lettek volna. Ezt megbántam, mondom többször is, mint a kutya, amelyik tucatot kölykezik. Igazából ma nem így döntenék, hanem hőszivattyú mellett döntenék.

A sok apró bosszantó részletből kettőt hagy mutassak. Az egyik, a gázcsonk eredetileg itt volt, amit 50 centivel arrébb kellett helyezni. Ez körülbelül 3 hónapos engedélyeztetés, engedélyezési terv, és mintegy 120.000 forint költség. A másik pedig például, ami azt hiszem, hogy nagyon szemléletes.
Az utca embere ezen, jót nevet, hogy a sárga cső a gázcső amerre végig megy, mögé colos deszkát kellett helyeznem mindezt azért, nehogy hintát tegyen valaki oda és ezzel a gázcsövet megrongálja.

Nem vicc.

Egy másik példa a bosszantásra. Gyári dupla kémény került beépítésre. A kéményseprő szakvélemény megszületéséhez, három szemle kellett. Csak, hogy egy példát hagy mondjak. A kazán csonk, ami a kéménnyel találkozik, ugye tűzálló szilikonnal volt tömítve. Ki kellett szedni és azbeszt szálat kellett berakni. Soroljam? Nem érdemes, mert egyszerűen bosszantó.

Összességében százszor megbántam, hogy gázt vezettem be, sokkal inkább, és a jövőre nézve különösen hatékonyabb lenne bármilyen más alternatív fűtési megoldás. Nem beszélve arról, hogy kitudja még milyen lesz a gázszámla.