Családiház Nagykovácsiban szondás hőszivattyúval

Tervezés-kivitelezés éve: 2006
Megvalósulás: 2006
Alapterület: 250 m2
Besorolás: szondás
Hőszivattyú típusa: SWC 230K
Szonda vagy talajkollektor: függőleges talajkollektor
Napkollektor: nincs
Rekuperátor: LL 633
Fűtési megoldás: felületfűtés
Megtérülés:  

Nagykovácsi déli hegyoldalán épült ez a rendkívül barátságos mediterrán családi ház. A tulajdonos nálunk rendelte meg a kiviteli terveket, majd egy debreceni vállalkozónál rendelte meg a kivitelezést mondván, hogy az olcsóbban dolgozik. A kivitelezés közepén jött rá, hogy az ígért olcsó sokkal drágább és nagyon hozzá nem értő munkát jelent. Elnézést kérve, visszajött és megrendelte a munkát nálunk. Az előző, látszólag olcsó szerelő sok kárt csinált az épületben ill. a szondák telepítésekor, aminek kijavítása lényegesen többe került, mintha elején, mi a "drágák" csináltunk volna mindent. Ma már a tulajdonos is rájött arra, hogy nem az olcsó az olcsó, sokszor az a legdrágább.
Mai napig a tulajdonossal jó baráti kapcsolatban vagyunk, együtt járunk úszni és dagonyázni a Széchenyi uszodába, ahol megbeszéljük hétről hétre, mik az Alpha-InnoTec hőszivattyúval a tapasztalatai. Szereti!
Gazdaságosabban és nagy biztonsággal működik, fűti az épületét és látja el meleg vízzel a nem kisméretű fürdőszobáit, mintha azt gázkazánnal tenné.

Az épület hővesztesége: 23 kW.Az épület hőnyeresége: 20 kW

 

Ház Nagykovácsiban. Mindig a legolcsóbb a legdrágább!

Tanulságok, konzekvenciák egy hőszivattyús beruházás életéből, avagy az olcsóbb rendszer beépítése megbosszulhatja magát!

- Nagykovácsiban vagyunk egy gyönyörű panorámás telken. Laci negyedik éve építkezik, és négy évvel ezelőtt ismerkedtünk meg, amikor eljött hozzánk a THERMO-ba, és azt szerette volna, hogy alternatív energiával, geotermikus energiával oldjuk meg a fűtését. 
Elmondtam mennyibe fog kerülni, mi történt ezután?

- Hát ezután elsősorban adtam egy megbízást egy tervezésre. Utána, amikor meghallottam az árat, akkor majdnem hasra estem.

- Vagy hanyatt.

- Hanyatt... Ezután próbáltam más cégeket megkeresni, árajánlatot kérni és a BNV-n találtunk egy céget, mondván, hogy aki a BNV-re el tud menni az már profi is. Akkor Ők adtak egy ajánlatot, amivel olcsóbb volt azt ráköltöttem ugyanarra a fűtésre.

- De még mindig tart ez az egész építkezés, mert még mindig földkupacok vannak, még négy év után is a háznál, miért? 

- Igen, mert többször föld csere volt. Földcsere azért kellett, mert egyszer nagyon rosszul szerelték össze a szondák és a földkörrel kapcsolatos munkákat. Egy ilyen réz menetes csővel osztották el a különböző köröket. Ez a hő tágulás folytán kilukadt és elengedte a fagyállót. Hogy megkeressük a hibát, mivel nem építettek egy külön aknát, elosztó aknát, így nem lehetett kizárni a köröket, ezért föl kellett ásni az egész kertet, mire megtaláltuk, hogy melyik szondánál ment el a víz.

- Tavaly ilyenkor ez a kert meseszép volt, zöld, sziklakert, és olyan volt, mint a paradicsom és most meg földtúrás.

- Igen, hát most meg a szondáknál keletkezett probléma, mert a szikla az nehezen hűl le, mikor fölmelegszik. Ezért a benti kazán alacsony nyomást jelzett emiatt. Ezért kénytelenek voltunk a szondákat megszüntetni és egy ilyen talajkörös földbe vezetékezett megoldást alkalmaztunk.

-  De hát a hőszivattyúra is valami olcsó bóvlit ajánlottak és attól tudtak olcsók lenni, ha jól tudom.

- Igen, aztán amikor már úgy éreztem a szerelés közben is, hogy valami probléma van és nem állnak a helyzet magaslatán, akkor újra megkerestelek Téged. Akkor átbeszéltük, de már mivel egy másik cég kezdte el a munkát nem akartál belefolyni, de a készülékeket Tőled vásároltam. Ez azóta is kiderült, hogy jó döntés volt. Majd amikor készen lett a ház, a hőközpont a fűtési rendszer, akkor felmerültek ilyen problémák, hogy bizonyos körökön nem jött a meleg víz. Aztán nem fűtött csak melegvizet csinált és akkor újra jelentkeztem nálad. 

Ezt a céget elküldtem, az utolsó részt már nem fizettem ki nekik. Akkor a hőközpontot újra kellett tervezni, újra meg kellett építeni. Akkor egy évig nagyon jól ment minden szuper volt. Csak amiket Ők közben lefektettek szondákat, csöveket, azok itt menet közben mind elromlottak, úgyhogy szinte az egész rendszert újra építettük.

- Tehát azt lehet mondani, hogy az olcsóbbnál nincs drágább.

- Igen, így van a közmondás is mondja, hogy  olcsó húsnak híg a leve. Ez itt teljesen bejött.

- Tehát azt lehet, mondani, hogy ez a Svájci-Német Alpha-InnoTec hőszivattyú a véleményed szerint ez nagyon jól működik. És ha minden jól lett volna megcsinálva, akkor azaz ár, amit annak idején mondtam az reális is volt.

- Én azt mondom, hogy igen az reális volt. A hőszivattyú nagyon jól működik, jól lehet vele kommunikálni. Amikor nem volt semmi probléma azt sem tudtuk, hogy létezik hőközpont.

- Azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy Svájci-Német Alpha-InnoTec hőszivattyúról van szó. Ha minden igaz most már a kert is talán végre rendbe lesz, és a negyedik év után végre nyugodtan hazajöhetsz lakni is a házba, ahelyett, hogy építkeznél.

- Ami a kérdés, hogy most már minden kínját végig jártad ennek az alternatív energiának. A rossz kivitelezőt, a drágát, hogy újra kell a kertet ásni, tehát, hogy új gépet kell betenni. Mit javasolsz azoknak az építkezőknek, akik nullán vannak, és semmit nem tudnak, mi az, ami fontos, mi az, amit javasolsz nekik, hogy ne kerüljenek ugyanolyan helyzetbe, mint amilyenbe Te kerültél?

- Amikor geotermikus fűtési rendszert szeretnének építeni, akkor én elsősorban azt ajánlom, hogy tapasztalt szakembert válasszon, aki egy cégben ezzel foglalkozik.

- Hogyan tud meggyőződni szerinted valaki erről?

- Szerintem egyrészt a gépészeti múltjáról, a meglévő referenciáiról. Azokat meglehet nézni, ott be tudnak számolni az adott lakásban, vagy házban, hogyan működik. Milyen problémák voltak, vagy volt-e egyáltalán probléma. Ha pozitívak ezek a visszajelzések, akkor valószínűsíthetően jól választanak.

- Valójában Én is ezt mondom, hogy sokkal fontosabb a referencia munkák megnézése, megtekintése, mint, hogy árajánlatot kérjenek és utána kiteszik az árakat egymás mellé és a legalacsonyabbat választják. Mert manapság mindenki azt hazudja, amit akar, de egy jól működő referencia munkát nem lehet hazudni.

- Tehát Én is ezt mondom, és ezt kérem mindenkitől, hogy legfontosabb a referencia munkákat meg kell nézni, referencia helyekre el kell menni. És csak azokat a cégeket szabad megbízni, akik büszkén adják oda a referencia címeket, referencia helyeket. Nehogy más is úgy járjon, mint Laci, hogy négy éven keresztül még mindig rabszolgája az idézőjelbe vett olcsónak.