Kültéri levegőkazán Nagykanizsán

Tervezés-kivitelezés éve: 2007
Megvalósulás: 2007
Alapterület: 500 m2
Besorolás: levegős kültéri
Hőszivattyú típusa: LW 330 A
Szonda vagy talajkollektor: nincs
Napkollektor: 4 db F2 napkollektor
Rekuperátor: nincs
Fűtési megoldás: meglévő
Megtérülés:  

A ház egy jónevű fogorvosé Nagykanizsán. A doktor úr nem csak a orvosláshoz, de a műszaki dolgokhoz is ért. Hamar átlátta, hogy hosszú távon nem a gáz, hanem a levegőkazán a megoldás. Az épületben gázkazán, az épületen napkollektorok voltak. Sem a gázkazán sem a napkollektorok nem működtek kielégítően, ezért kaptuk a megbízást az egész épület energia átvizsgálásra.
A meglévő napkollektorokat kiegészítettük 4 db Roth kollektorral, a gázkazán üzemét kiváltotta a fényképeken látható kültéri levegőkazán. A tulajdonos szerint, amióta a levegőkazán fűti az épületet, lényegesen egyenletesebben és gazdaságosabban működik az épület energia ellátása.

 

- Hogy határozza el Nagykanizsa egyik leghíresebb fogorvosa, hogy levegőkazánt vesz a házába?

- Úgy határozza el, hogy az ilyen technikai dolgokat Én is szeretem. Szeretem, ha minden precízen és jól működik körülöttem. Az se baj, ha olcsóbban, gazdaságosan működik. A lényeg az, tetszett a gondolat, hogy levegőből lehet meleget csinálni. Tehát beszívom, kifújom és ebből meleg lesz a házban. Ez olyan, bár régi szabadalom, ezt elmesélte nekem az András. Az 1800-as évek végén kitalálták az elméletét, mégis olyan hihetetlennek tűnik, hogy most ez meleget fog csinálni és meleget csinál. Tehát itt vannak a csövek, jönnek be, mennek ki. Kimegy hidegen, bejön melegen, ez tényleg így van.

Most az gondolom, hogy nagyjából megértettük az egésznek a működését. Napkollektor, gázkazán, és légkazán működik együtt a ház ellátásáért. A napkollektorok azok Roth napkollektorok, tényleg ragyogóan működtek, úgyhogy ezzel nincs is semmi gond. Azt jelenti, hogy április végétől, szeptember végéig gyakorlatilag az összes melegvizet megcsinálták. A háznak is, plusz a medencefűtést is 31 fokra felnyomták, teljesen jól működött.

- Akik most ezt a filmet nézik, azok gyakorlatilag nem tudják eldönteni, hogy akarnak-e levegőkazánt, nem akarnak...
Te, aki most már 1 éve használod a levegőkazánt, mit mondasz azoknak a labilis embereknek, akik nem tudják eldönteni, hogy mit csináljanak?

- Gondoljanak a jövőjükre és vegyenek levegőkazánt. Mert, ha csak kimegy az ember az utcára és végignéz az utcán és látja a sok füstölgő kéményt, majd ránéz a saját házára, ott nem füstöl a kémény. Már ez is egy olyan dolog, hogy szerintem egy jó érzéssel tölti el az embert. A másik a gáz ára, ha úgy megy föl, ahogy eddig, akkor tényleg egy nagyon komoly kazán kell ahhoz, hogy kifűtsön egy ilyen családi házat vagy társasházat gazdaságosan. Míg ha az ember megtanulja a levegőkazánnak a tulajdonságait, előnyeit, hátrányait, akkor bizony megéri.

- Ha még egyszer ott állnál, hogy akarom, nem akarom, újra belevágnál?

- Belevágnék, most azt nem tudnám eldönteni, hogy vizeset vennék, vagy levegőset. Ez lenne a kérdés, mert azért itt sok termálhő van alattunk. Tehát, lehet, hogy azt is érdemes lett volna megpróbálni.


Dr. M. András az egyik leghíresebb fogorvos Nagykanizsán. Édesapja egy nagy, helyi műszaki gyár vezérigazgatója. Így tehát a doktor úr nem csak az orvosláshoz, de a műszaki dolgokhoz is ért. Hamar átlátta, hogy hosszú távon nem a gáz, hanem a levegőkazán a megoldás. Az épületben gázkazán, az épületen napkollektorok nem működtek kielégítően, ezért kaptuk a megbízást az egész épület energia átvizsgálására. A meglévő napkollektorokat kiegészítettük 4 db Roth kollektorral, a gázkazán üzemét kiváltotta a kültéri levegőkazán. Az épület fűtött alapterülete: 500 m2 Az épület hővesztesége: 32 kW. Az épület hőnyeresége: 18kW Hőszivattyú típusa: Alpha Inno-Tec LW 330 A kültéri levegőkazán.

A doktor Úr büszke arra, hogy az utcában egyedül nála nem füstöl a kémény! Hiszen kéményre a levegőkazánnak nincs szüksége!