Budaligeti családiház beltéri Alpha-InnoTec levegőkazánnal

Tervezés-kivitelezés éve: 2006
Megvalósulás: 2006
Alapterület: 320 m2
Besorolás: Felületfűtés
Hőszivattyú típusa: LW 260–I
Szonda vagy talajkollektor: nincs
Napkollektor: R1-es Roth kollektor
Rekuperátor:  
Fűtési megoldás: padlófűtés, falfűtés
Megtérülés:  


A budaligeti családi házban megpróbáltunk fúrni, de olyan talajt találtunk, amiben szinte lehetetlen volt szondákat telepíteni. Maradt az Alpha Innotec LW 260–I beltéri levegőkazán és 6 db dupla vákuumcsöves R1-es Roth kollektor (ami pillanatnyilag a világ vezető, csúcsminőségű napkollektora). Az épületben padló-, falfűtés található. A hűtést a fal- és mennyezetre helyezett hűtési csőhálózattal oldottuk meg.

 

A mögöttem látható épület háromszintes, összesen 320 négyzetméter alapterületű, belmagassága valamivel több, mint 3 méter szintenként, tehát összesen 1000 köbméter, amit energiával kell ellátni, ki kell fűteni. A fűtést levegős hőszivattyúval oldottuk meg, a telekre az elektromos áramon kívül más energia nincs bevezetve. 

Ez a hőszivattyú tökéletesen megoldotta a leghidegebb téli napokban is megoldotta a ház fűtését és meleg víz ellátását. A meleg víz ellátásához a hőszivattyún kívül még a tetőn elhelyezett napkollektorok is rásegítenek.

Az energia felhasználás éves átlagban körülbelül 50 ezer forint a mai árakon számolva.
Számításaink szerint a levegős hőszivattyú beruházási költsége a mai gázárakat, elektromos áram árakat is figyelembe véve körülbelül 3-4 év alatt fog megtérülni.

A tetőn látható napkollektorokat valamint a hőszivattyút a THERMO Kft-től szereztük be, aki kizárólagos importőre a német gyártónak, magyarországi képviselője.

Az épületben belüli fűtést padlófűtéssel és falfűtéssel oldottuk meg. A szabályozás helységenként történik, tehát minden  helységre külön-külön betudjuk állítani a nap különböző időszakaira, egymástól eltérő hőmérsékletet is. Lényeges körülmény, hogy a tetőn látható napkollektorok Roth típusú német gyártmányú, vákuumcsöves, igen jó hatásfokkal működő napkollektorok, míg a pincében található levegőkazán Alpha-InnoTec ugyancsak német gyártmány, jelenleg a világ élvonalába tartozó konstrukció.

A mögöttem látható nyílások a levegőkazán ki és beömlő nyílásai, ezeken keresztül szívja be a pincében elhelyezett levegőkazán a kinti levegőt, illetve fújja ki azt a levegőt, amiből kivonta az energiát és ezzel az energiával fűti a lakást. Tapasztalataink szerint -20 fokos külső hőmérséklet esetén is gond nélkül biztosítja a lakáson belüli 22-23 fokos hőmérsékletet.

Itt látható az a nyílás, amiről beszéltem, tehát itt szívja, illetve fújja ki a levegőt a levegőkazán működése során.

A tőlem jobbra látható Alpha-InnoTec típusú beltéri levegőkazán biztosítja a teljes fűtést és melegvíz ellátást.

A fölöttem látható elektronika biztosítja a levegőkazán és a napkollektorok működésének összehangolását, ettől válik gazdaságossá az épület fűtési és melegvíz ellátási rendszerének működése.

320 m2-es Budaligeti uszodás családi ház energia ellátását csak egy beltéri Alpha-InnoTec levegőkazán és Roth dupla vákuumcsöves kollektorok biztosítják. Havi számla, világítással, főzéssel, meleg víz ellátással, fűtéssel kompletten havonta 50.000 Ft.