Beltéri levegős hőszivattyú a körzeti orvos házában Szentendrén

Tervezés-kivitelezés éve: 2006
Megvalósulás: 2006
Alapterület: 140 m2
Besorolás: beltéri levegős
Hőszivattyú típusa: LW 150M-I
Szonda vagy talajkollektor: ninncs
Napkollektor: nincs
Rekuperátor: nincs
Fűtési megoldás:  
Megtérülés:  

Az épület Szentendre belvárosában található, csupa aranyos kis épület között ez a szerény épület ad otthont Szentendre köztiszteletben álló körzeti orvosának. A Doktor Úr rendkívül szerényen él, ő magas is az. Úgy döntött, hogy nyugdíjas éveire berendezkedve nem a gázkazánt, hanem a levegőkazánt telepíti otthonába. A folyamatos gázáremelés hatására már 2007-ben elérte, hogy lényegesen kevesebb pénzért tudja kifűteni otthonát, s tudja biztosítani a szükséges melegvizet.

 

Kültéri levegőkazán működik a körzeti orvos házában

- Szentendrén lakom, régen lakom itt és nem az első házam, amelyiket most itt építettem a belvárosban. Nagyon kicsi helyen szerettem volna egy nagyon modern és nagyon jó lakást építeni, amely fölhasználja a mai technika legjobb vívmányait. Utána kezdtem olvasgatni, nézegetni és rájöttem, hogy ez egészen értelmes dolog és jó lenne kipróbálni.

Elmentem, érdeklődtem és úgy határoztam, hogy ebben az új házban, amely körülbelül 87 négyzetméter, én ezt a levegőkazánt fogom meleg előállítására használni. Működése eddig hibátlan volt, amit tudok mondani az, tekintettel, hogy levegővel működik, nem szennyezem a levegőt. Ez már egy óriási dolog egész télen úgy fűtöttem, úgy volt meleg nálam, hogy ebből senkinek nem készítettem káros anyagot. Sem magamnak sem másoknak. Tényleg ez egy óriási előny volt, de kapom a számlákat is és bizony őszintén megmondom, lakótelepi két, három szobás lakásoknak a fűtés számlájától kevesebb a számlája ennek a családi háznak.

Az hogy most a bekerülési költsége lényegesen magasabb, mint egy sima gázfűtésre. Hát kérem szépen ez nagyjából igaz, de számításaim szerint 5-6 év az, ami alatt az árkülönbözet következtében a megtérülés tökéletes lesz. Na, most Én úgy vagyok vele, hogy egy befektetés 5 év alatt megtérül azt érdemes megcsinálni. Én nekem az elképzelésem az, hogy Én ezt propagálni is fogom Szentendrén, mert itt nagyon sok hely van, ahol jó lenne a tiszta levegőt még tisztábbá tenni. Az emberek ezt nem tudják, nem is ismerik, azért nem tudják, és nem alkalmazzák.

Ami egyetlen probléma van, és ezt tudni kell, hogy bizonyos hangja van, mint minden készüléknek. Na de volt, amikor nem tudtam eldönteni, hogy a konyhai hűtőgép működik, vagy pedig a fűtésnek a kazánja. Én most pillanatnyilag ott tartok, hogy hibátlan a működés. A zaj előírásoknak bőven megfelel. Tehát nem lehet azt mondani, hogy Én zavarok mást ezzel a készülékkel. Én hiszem azt, hogy az egészséges élethez ezzel is hozzá tudok járulni, és nem csak azért, mert orvos vagyok, hanem azért mert, minden ember kötelessége lenne. 

Ezért javaslom, hogy el kell gondolkodni elsősorban a tervezőknek. Én nagyon megdöbbentem azon, amikor a tervezőmnek mondtam, hogy bizony sokkal kevesebb ismerettel rendelkezett, mint Én ezzel a témával kapcsolatban. Tulajdonképpen ott kezdeném az egészet, hogy a tervezőknek egy nagyon alapos ismeretanyagot adni, tanfolyamot tartani, mert akkor lehetne ezt országosan és lényegesen eredményesebben alkalmazni.

Na, most ami még nagyon erős indok volt az, hogy ismerve a gáz ár fölfelé való mozgását, és okulva az ukrajnai gáz elzáráson, csap elzáráson ez független minden gáz energiaforrástól. Nem befolyásolja az embert, hogy van gáz, nincs gáz. Ha nincs villanyáram, akkor nincs gázfűtés sem. Tehát tulajdonképpen csak az legalapvetőbb energiát használom az elektromos áramot. Ezzel tulajdonképpen függetlenné váltam az energia nagyhatalmak szeszélyétől, politikai döntéseiktől.

Én mindenkinek tudom ajánlani, hogy gondolja át. Aki szereti a modern dolgot, szereti a kényelmet és van rá megfelelő anyagi forrása, az próbáljon meg korszerűt és próbáljon meg jót. Olyat, amivel a másik embernek nem árt, olyan tüzelés technikát alkalmazni. Akkor biztos, hogy nyugodtan fekszik le Ő is és nyugodtan fekszik le a szomszéd is.

 

 


vissza a főoldalra a Beltéri levegős hőszivattyú a körzeti orvos házában Szentendrén aloldalról