Általános energiamegtakarítás hőszivattyúval

Levegőkazán, Németországban már több iroda és raktárépületben

Az utóbbi években egyre nagyobb jelentősége lett a hagyományos rendszerekkel szemben, a nap, föld és levegő energiájával működtetett energiatakarékos rendszereknek.

Ezek az eddigi megoldásoknál jóval alacsonyabb üzemeltetési költséggel biztosítják az épületek fűtését, hűtését.

- Kifejezetten a nap, föld és a nullenergiás házak tervezésére csináltuk a céget. Akkor öt mérnök ált össze. Mi fejlesztettük ki a padlófűtést, a tervezési segédleteket mi írtuk. Az elsőket 1980-83 között Mi készítettük. Az elmúlt négy évben ért be az a 16 évvel ezelőtti tapasztalat, illetve az a jó pár ház, amit csináltunk. Az elmúlt négy évben gyakorlatilag családi háztól, 30.000 négyzetméteres házaknak a nap és föld energiával működő rendszerét tervezzük.

Mindenhol van plusz energia. S ezeknek a berendezéseknek az a lényege, hogy ezek a berendezések energia áthelyező készülékek. Tehát nem egy újfajta kazán, hanem energia áthelyező készülékek.

Tehát, hogyha Én elég logikusan gondolkozom, akkor megvizsgálom, hogy a házban hol és mikor van plusz energia és azt áthelyezem olyan helyre ahol ép akkor nincs elég plusz energia. Na, most, ha nem tudom egy az egyben áttenni oda, akkor közbe kell valahová tennem, vagy beiktatnom egy tárolót. Nagyon jó tároló a föld, nagyon jó tároló körülöttem a talajvíz. És ekkor ebben a tárolóban átmenetileg tárolom az energiát, és amikor erre szükség van, felhasználom.

Tehát valójában ez a berendezés nem egy olyan szerkezet, amely állandóan csak nyer, ez a berendezés olyan, amely állandóan csak áthelyez. Na, most abban az esetben, ha nincs szükség hűtésre, abban az esetben a levegős hőszivattyú megfelel. Akkor bőven megfelel akár -20 fokos levegő is arra, hogy az abból kinyert energiával fűtsünk egy épületet, ellássam meleg vízzel. Tehát akkor, amikor az ember kiakarja választani, hogy neki mi lenne a legjobb, mit kell tudjon, akar-e hűteni, vagy nem akar hűteni. Akkor, ha nem akar hűteni a legjobb, legideálisabb a levegőkazán.
Megveszi, hazaviszi, beszereli. Három nap múlva a -20 fokos levegőből akár fűti a házat, csinálja a meleg vizet.

Svájcban az embereknek a 70 százaléka már ezzel fűt. Svédországban az emberek 70-75 százaléka már ezzel fűt. Tehát a gázvezetéket már levágták. Franciaország most beindult, olyan lázban van, hogy csuda. A francia képviselő az első rendelésére most 2100 ilyen berendezést rendelt.

Abban az esetben viszont, hogy ha hűteni is akarok, akkor a levegőkazánt nem tudom használni. Abban az esetben el kell döntsem azt, hogy talajvízből veszem az energiát, vagy a földből veszem. Abban az esetben, hogy ha nincs az épület alatt talajvíz, akkor nyilván marad a szonda. Tehát gyakorlatilag, ha nem akarok hűteni, levegőkazán. Ha hűteni akarok, vagy talajvíz, vagy szonda. Ha nincs talajvíz, marad a szonda, csiki-csuki alapon az ember odaér, ami neki a legmegfelelőbb.

Sőt mondok mást. Most azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ma délelőtt kötöttünk szerződést a Balaton partján egy nagy szálloda tulajdonosával. A szállodában 110 szoba van, a 110 szobában, hisz ingyen van, benne van az árban, az emberek közel kétszer annyi meleg vízben mosakodnak, mintha otthon tennék ugyanezt. Ha belegondolunk, hogy este otthon beleülünk a kádba, 35 fokos az a meleg víz amibe beleülök a kádba, és olyan negyed óra múlva 30 fokosan engedem ki a csatornába, a 100 liter 30 fokos vizet. Gondoljunk bele egy szállodába, hogy hány ilyen kád víz megy 30 fokosan a csatornába.

Ezeket a meleg vizeket egy tárolóba tesszük, ugyanolyan energiaáthelyező készülékkel, hőszivattyúval elvesszük az energiát ezekből a lefolyó vizekből. És amikor lehűlt már 5 fokra a víz csak akkor engedjük ki a csatornába. Csak ezzel az egy módszerrel el lehet érni, hogy az összenergiának a 80 százalékát megspóroljuk, visszavesszük, és ebből az energiából fűtjük újra azt a vizet, amivel aztán megint megmelegítjük a vizet.

Tehát, ha belegondolunk, mennyit pocsékolunk, és azt, amit pocsékolunk szépen összeszedjük, energiát összegyűjtjük, áthelyezzük, másik helyen azzal fűtünk. Akkor hihetetlen sok energiát meglehet takarítani, és utána még egy csomót megtakarítunk, azt a keveset, amit használunk azt is egy ilyen ötletes szerkezettel nagyon olcsón állítjuk elő.

Ha csak egy kicsit figyelünk oda, milliókat spórolhatunk meg, és csak oda kell egy kicsit figyelni.