Európa egyik legnagyobb levegőkazánnal működő épülete

A Budapest XI. kerületben lévő Ciszterci Rend tulajdonában lévő épület 2009. december végéig távfűtésről működött.


A tulajdonosok, üzemeltetők, mint sok más háztulajdonos nem volt megelégedve a szolgáltatással.
Magas árak, rendkívül drága készenléti díj, kiszolgáltatottság, függőség, a lakások, épületek elértéktelenedése, stb.
A Ciszterci Rend főapátja megelégelte, hogy a távfűtés összes hátrányát, veszteségét vele akarják megfizettetni. Mint rendkívül tanult ember (37 évig Rómában élt II. János Pál pápa hű barátjaként), megvizsgálta a jelen és jövő lehetőségeit és úgy döntött, leválik az Aga utcai épületnél a távfűtésről.

A levélre, amit küldött a Távfűtő Műveknek, kapott egy nyomdafestéket sem tűrő választ.
- Szó sem lehet róla, több milliós kártérítést kell fizetnie a Távfűtő Művek ott lévő rendkívül értékes berendezéseiért. Különben sincs joga leválni. Egyáltalán hogyan képzeli? Különben is ők előre tudják, hogy bármi másra akar áttérni, mint a távfűtés, az csak rosszabb lehet, stb.

- Amikor az alkotmánybíróság megvétózta a Távfűtő Művek lobbyját, akkor kaptunk egy levelet, hogy ha alternatív energiára akarjuk kiváltani a rendszerüket, azt csak a következő módon tehetjük:
Az épület alatt, mellett a talajhoz nem nyúlhatunk.
Olyan tüzelő berendezést nem építhetünk be, ami füstöl. (Tehát egyedi gázkazán kizárva.)
A helyszínen nincs elég elektromos energia, tehát azt használni nem lehet.

Csak azt tudnám, mi köze van a Távfűtő Műveknek ahhoz, ha már őket elhagyja valaki, mivel fűt, mivel boldogul.
Gázkéményt mi sem akartunk, mert a gáz pár év múlva elérhetetlen áron lesz, ha egyáltalán lesz. Pellet kazánnal sem akartunk fűteni, mert az lassan ugyanolyan drága, mint a gáz. Ugyanakkor mindenre kényes. Pernyés füstöt ereszt, elszaporodnak a rágcsálók a pellet tárolóban, ha nedves lesz a tüzelőanyag, leáll a berendezés, stb. A pelletet előre kell kifizetni az fűtési szezonra, viszonylag nagy tárolót kell biztosítani, ami sehová nem fért volna el az épületben.
Főapát Úr erős volt és nem hagyta magát sem ijesztgetni sem megfélemlíteni.

Kiadta az utasítást.

- Tessék a korszerű Alpha-InnoTec levegőkazános fűtési rendszerre átállni, tessék a szerelést elkezdeni. - Mondta ezt két gerinc műtét között, miközben a beteg ágyán feküdt. (Nagyon régen találkoztam ennyire szerény, nagy tudású, kedves emberrel.)
Külföldi rendkívül jó mutatók alapján az Alpa-InnoTec kültéri levegőkazánokat rendeltük meg a svájci-német gyárból. A gyár a megrendelést követő 30 napon belül szállította a csúcsminőségű levegőkazánokat.

Közben folyamatosan ment a küzdelem a hatóságokkal.
Főapát Úr és jobb keze, Dr. Kocsis Anna jogász győzött. A beszerelést megkezdhettük.
(Köszönjük Főapát Úrnak és Dr. Kocsis Annának, hogy végig keményen ellenállt a nagy okos hatalmasságoknak.)

Főapát úr kemény és tájékozott volt, nem hagyta magát eltántorítani. Nem az az ember, akit akár a Távfűtő Művek, akár a helyi hatalmasságok meg tudnak félemlíteni.
Pedig a Távfűtő Művek kitett magáért. Mindent kitalált, hogy ne lehessen leválni az elavult gazdaságtalan rendszerükről.
Több tíz millióra becsülte a rozsdás vastömeget, ami a Ciszterci Apátság budapesti épületét rendkívül gazdaságtalanul fűtötte. Közölte, ha leválnak a távfűtésről, az „értékes” szerelvényeik leszereléséért is több millió forintot kérnek. (Érdemes megnézni a fényképeken az „értékes” berendezéseiket.)

 

A régi hőközpont a Ciszterci Rend pincéjében

Az új hőközpont az MFS tartállyal

Mikor térül meg? Költségek.

 

A lakossági földgáz árának alakulása

 

Nézzék meg, ugyanakkor az elektromos áram árának változását. A gáz ára exponenciálisan, a villanyáram ára lineárisan nő. Áramot mindig, mindenből az emberiség elő tud állítani, a gáz egyszer csak elfogy. Akkor kezdünk majd kapkodni.Energiaárak relatív változása 2000. évhez viszonyítva

 

Levegőkazán a kertben

A levegőkazánokat akkor indítják el, amikor akarják, akkor fűtenek be, amikor akarnak, olyan hőmérsékletet csinálnak vele, amilyent akarnak.
Ha a Távfűtő Művek csak egy kicsit is akarná, tudna olcsóbban szolgáltatni. Nem kellene hozzá más, mint több hőszigetelés a vezetékekre, racionálisabb szabályozás a rendszerekre. Mikor? Mikor? Mikor gondolkozunk már végre, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy unokáink ne egy kifosztott lepusztult országban éljenek?Levegőkazán a kertben

 

Miért gondolkoznak úgy az emberek, ha valami 3 év alatt nem térül meg, akkor már nem éri meg? Három év után már nem akarunk élni? Nem az lenne a fontos, hogy hosszú távon végre révbe jussunk?
Gondolják végig, a lakás, amiben most laknak, hány éves? Nem jobb lenne, ha az biztonsággal, hosszú távon energiatakarékos lenne? Nem csak a 3, de a 30 év is nagyon gyorsan elszáll, majd meglátják.

Videó az elkészült rendszerről a levegokazan.hu oldalon.

 

Forrás: alternativenergia.hu

vissza a főoldalra az Európa egyik legnagyobb levegőkazánnal működő épülete aloldalról