Energiacsodák, csodálatos energiák

Nemrégen fejeződött be Budapesten, a II. kerületi Pusztaszeri úton egy energiatakarékos épület kivitelezése, ahol alternatív energiákkal fűtenek és hűtenek, sőt szinte ingyen készül a meleg víz. A működéshez szükséges áramot a tetőn elhelyezett napelem és vertikális szélkerék termeli. De melyek is azok az alternatív energiát hasznosító eszközök és mire képesek?

Rekuperátor

 

A rekuperátor – hővisszanyerős szellőztető berendezés – egy helyiség elhasznált meleg levegőjét úgy juttatja a szabadba, hogy annak hőenergiáját átadja a kintről beáramló hideg levegőnek, azt felmelegíti, így egy csapásra megoldja a páralecsapódás, penészesedés gondját is. Képzeljük el, hogy beülünk egy óriási nejlonzsákba, amit magunkra zárunk. A zsák fala az általunk kilehelt levegőtől lassan verejtékezni kezd, és csak idő kérdése, hogy mikor fulladunk meg. Rémisztő kép, de tökéletesen alkalmas annak szemléltetésére, mi történik akkor, ha régi, elavult nyílászáróinkat tökéletesen légzáróra cseréljük, falainkat pedig hőszigeteljük. Éjszaka közel egy liter vizet párologtatunk el alvás közben, nappal még többet is. A konyhában, fürdőszobában felszabaduló pára is mind-mind a lakásba jut. Ha az épület maximálisan légzáró, számolnunk kell a páralecsapódás, penészesedés veszélyével. És itt lép(het) be a rekuperátor, amelynek beépítésével megszabadulunk a párától.

Aktív vagy passzív?


Beltéri levegőkazán elhelyezése egy családi házbanLétezik passzív és aktív rekuperátor, utóbbiban megfordítható működésű hőszivattyút is találunk. A passzív rekuperátor megoldja, hogy a lakásban keletkező nedvességet kivezesse a szabadba, de az elhasznált levegőben lévő energiát nem tudja tökéletesen újrahasznosítani, annak egy része a szabadba távozik. Ha viszont azt akarjuk, hogy az általunk megtermelt valamennyi energia bent maradjon az épületben – miközben folyamatosan friss levegővel látjuk el a lakótereket –, aktív rekuperátort kell beépítenünk. Ez a berendezés drágább, mint a passzív változat, de hosszú távon megtérül. Amíg a jó minőségű passzív berendezés ára 2000 euró körül van, addig az aktív ára általában 5000. Létezik olyan is, amely nemcsak fűti, hűti a lakást, de a felszabadult energiából a használati meleg vizet is előállítja. Ennek az ára 6000 euró körül mozog.

EnergiabokszRekuperátor  ún. szellőztető berendezés belsejeAz energiaboksz az aktív, meleg vizet is készítő rekuperátor továbbfejlesztett változata. Nyugat-Európában többnyire ezekkel a készülékekkel cserélik le a gázkazánokat. Az egyik német–svájci gyártó kifejlesztett egy ma még csodaszámba menő készüléket. A nagyméretű hűtőszekrényre hasonlító készülékben egy aktív rekuperátor, egy 275 literes meleg vizes tartály és egy nagy teljesítményű levegőkazán (levegős hőszivattyú) kapott helyet. A készülék működéséhez nem kell gáz, nem kell kémény, a tetőre helyezett napelemek pedig meg tudják termelni a működéséhez szükséges áramot. A berendezés mögötti falon elég mindössze két, 50 × 50 cm-es lyukat fúrni, ahonnan a külső, friss levegőt be tudja szívni, illetve az elhasznált levegőt ki tudja fújni. A készülék a gázfűtésnél jóval alacsonyabb áron – még –20 Celsius-fokos külső levegőből is képes annyi energiát kivonni, hogy – akár 150–200 m2-es lakást is kifűti, miközben megoldja annak tökéletes szellőztetését is. Nem beszélve arról, hogy közben az elhasznált levegő energiájából a 275 literes tartályában, közel ingyen, a használati meleg vizet is elkészíti. Hab a tortán, hogy a beépítése közel annyi ideig tart, mint egy hűtőszekrény elhelyezése. A készülék ára 12 ezer euró. Ha ilyen berendezésekkel szerelnénk fel lakásainkat, irodaépületeinket, nem kerülnénk kiszolgáltatott helyzetbe, nem függnénk az energiahordozó folyton növekvő árától, egyáltalán, annak lététől. Igaz, az ilyen rekuperátor működéséhez áramra van szükség, amit a lehető legbiztonságosabb rendszerrel meg kell termelni, például napelemmel.

Napelem

Az áramot termelő napelemek működhetnek sziget és hálózatba tápláló üzemmódban. Sziget üzemmódnak azt nevezzük, amikor a napelem az épületbe telepített akkumulátorokba termeli az áramot. Hálózatba termelő üzemmódhoz már szerződést kell kötni a helyi elektromos művekkel, mert a napelemmel termelt felesleges áramot a szolgáltató veszi át. Ilyen esetben úgy kell tervezni a rendszert, hogy éves szinten épp annyi áramot tápláljon be a hálózatba, mint amennyire szükségünk van, amikor nem süt a nap. Az ugyancsak áramtermelő szélkerékből kétféle típust, az axiálist és vertikálist ismerjük. Az axiális olcsóbb, de zajosabb, ezért amennyiben ezt telepítjük lakott területen, minden esetben engedélyt kell kérni. A vertikális szélkerék működését alig hallani, viszont kevesebb áramot termel. Egy átlagos családi házhoz illeszthető axiális szélkerék ára 1500 euró, amíg egy ugyanilyen vertikálisé 2000 euró.

Napelemek az ablakban

Az ázsiai országokban már közismertek az üvegbe integrált napelemek. A módszer lényege, hogy a homlokzattal is áramot lehet termelni. A berendezés kettő az egyben, azaz egyszerre ablak és napelem is.

Sokféle napkollektor

A napkollektor meleg vizet állít elő. Sík vagy vákuumcsöves kollektorból (heatpipe cső) ma már nagyon sokfélét találunk a piacon. A napkollektorok közül az U csöves kollektorok messze a legjobb minőségűnek számítanak. Ebben a berendezésben egy nagyon vékony rézcsőben szivattyúval áramoltatják a felmelegíteni kívánt folyadékot. Ezek a kollektorok minden szögben működnek, sőt még akkor is, ha felhős az idő.

vissza a főoldalra az Energiacsodák, csodálatos energiák aloldalról