Hőenergia-tárolás felső fokon

2013. május 15.
Tisztelt {mezo_Vezetéknév} {mezo_Név}!
Hőenergia-tárolás felső fokon
Tudományos tanmese!
Ha Ön már profi, a sárga háttérben lévő szöveget ne olvassa el!
Ha Ön csak lesz profi, sokat segít a megértésben.
- Te itt ezt le akarod vinni?
- Van más választásunk?
- Csigalépcső, korlát, még az ajtón sem fér be. Mi a fene ez?
- Multifunkcionális energiaásó.
- Mi bajod? Ez ásó? Ez egy dög nehéz tartály.
- Lehet, hogy úgy néz ki, mint egy nagy tartály, de olyan, mint egy kiskutya.
- Ugat?
- Nem. De ugyanúgy csinál, mint egy kis pincsi. Szánalmas pofival elkunyerálja az uzsonnád, majd ha megkapta, gyorsan elszalad. Elássa, majd jön vissza, folytatja a kéregetést, mindaddig, míg te éhen maradsz, miközben ő meg betárolta a kaját, szűkösebb időkre.
- Hogy kéreget egy ilyen dög nagy tartály, ami inkább bernáthegyire hasonlít, mint egy kiskutyára? Egyáltalán mitől ilyen nehéz?
- Rengeteg rozsdamentes, ráadásul nagy felületű ellipszis alakú csőköteg van benne. Ezekre van kötve a napkollektor, a hőszivattyú, a gázkazán, a kandalló, a szélkerék és minden, ami energiát termel.
- Ok, de hogyan kéreget?
- Alul jön be a hideg víz egy rozsdamentes csőkötegbe, amitől a tartály alja mindig hidegebb. Becsapva ezzel a napkollektort, ami csak akkor működik, ha a kollektorban 5°C-kal melegebb van, mint a tartályban. Így a napkollektor többször annyi ideig működik, termelve a hőt a rétegtároló multifunkcionális tartályba. Ahogy a megtermelt meleg beérkezik a tartály aljába, az felszáll annak a tetejébe (Vagyis a tartály, mint a kiskutya elássa, eltárolja az energiát. Csak nem a földbe, hanem a tartály tetejébe.). Szegény kollektor dolgozik tovább, mert mindig csak a bejövő hideg víz hőmérsékletét érzékeli. (Többszörösen szipolyozza ki a tartály a napkollektort.)
- Zseniális. De nem lehetne ez egy kicsit könnyebb? - De igen. A Roth kifejlesztette a szuper könnyű rétegtárolós multifunkcionális tartályt.
- Akkor miért nem azt hoztuk már ide is?
- Mert csak pár hónapja jelent meg a német piacon. Ha nem csak használati meleg vizet akarunk a napkollektorokkal készíttetni, hanem az épületünket fűteni is akarjuk, használjuk az Alpha-InnoTec multifunkcionális rétegtárolót. Ha az is fontos, hogy a tartály szállításkor könnyű legyen, válasszuk a Roth energia tárolót.

Bizonyára tervezőként már Ön is került olyan helyzetbe, amikor a tervezés során több hőtermelő berendezést kellett egy rendszerbe összefognia. Ilyen esetekben nem mindegy, hogy az egyes hőtermelő berendezések kihasználása milyen sorrendben zajlik.

Elsősorban azokat a berendezéseket kell működtetni, amelyek adott pillanatban a leggazdaságosabban üzemelnek (pl.: napkollektort a gázkazán helyett, vagy levegős hőszivattyút a gázkazán helyett). Több hőtermelő együttes használatát általában több puffertároló használatával szokták megoldani. Ez nagy helyigényt jelent a gépészeti helyiségben. Sok esetben a megrendelők a gépészeti helyiséget minimálisra szeretnék csökkenteni, ami logikus is, hiszen a gépészeti tér nem az, amit ők életvitelszerűen nap, mint nap használnak. Ráadásul több tároló alkalmazása esetén nehézkes a szabályozást összehangolni.

Ilyen esetekben nyújt kézenfekvő és jó megoldást a svájci-német Alpha-InnoTec cég által gyártott MFS tároló. A tartály a fűtési puffertároló és használati melegvíztároló szerepét is betölti. A tartályra csatlakoztatható napkollektor, hőszivattyú, gázkazán, szilárd tüzelésű kazán vagy vízteres kandalló, de akár fűtőpatron segítségével elektromos áram vagy napelem is. A használati melevíz átfolyós rendszerben készül, így nem okoz gondot a légionella elleni védelem. A tároló alkalmazásának előnye, hogy lehetőséget biztosít későbbi bővítésre is a hőtermelők terén.


A tároló 3 méretben készül:

MFS 600 S MFS 830 S MFS 1000 S

Kérem, kattintson a képekre a műszaki adatok megtekintéséhez!

Ha nagyobb teljesítményre van szükség, mint amit egy tárolóval biztosítani tudunk, lehetőség van több tároló párhuzamos történő összekötésére.

Árlista és további információ:

Kérem kattintson a képre!

Elvi bekötési rajz:

1 Hõszivattyú; 2 Fűtési rendszer; 3 Flexibilis csatlakozás; 4 Biztonsági szelep; 5 Elzáró szerelvény; 6 Szivattyú; 7 Visszacsapó szelep; 8 Termosztát motoros szelepe; 9 Keverőszelep; 10 Tágulási tartály; 11 Nyomás mérő; 12 Tartalék villamos fűtőpatron; 13 Faláttörés; 14 Vegyestüzelésű/gázkazán; 15 Helyi szabályozás; 16 HMV hõmérséklet érzékelő, 17 Áramlás érzékelő; 18 Hõmérséklet határoló; 19 Bypass szelep; 20 Töltő/ürítő csap

Bemutatjuk a Roth Quadroline tárolócsaládot

Kérem, kattintson a képre a termék oldal megtekintéséhez!

A német Roth cég forgalomba helyezte legújabb tároló családját, melynek tagjai az eddig megszokott acél helyett műanyagból készülnek. Az anyaguk szénszálas műanyag alumínium betéttel, hogy erős és O2-diffúziótól mentesek legyenek. Ezáltal ezek a tárolók lényegesen olcsóbbak, nem fenyegeti őket a korrózió veszélye és a súlyuk is jóval kisebb, mint az acélból készült tárolóké. Megjelenésük esztétikus, akár a lakótérben is elhelyezhetők.

Angol nyelvű prospektus a gyártótól műszaki adatokkal és hidraulikus ábrákkal letölthető: itt, magyar nyelvű leírás pedig: itt

A tárolók a következő változatban készülnek:

  • átfolyásos (soros) fűtési puffer (325 és 500 literes),
  • hidraulikus váltós (párhuzamos) fűtési puffer (325 és 500 literes),
  • hidraulikus váltós (párhuzamos) fűtési puffer napkollektoros hőcserélővel (325 és 500 literes),
  • átfolyásos használati-melegvíz készítő (325 és 500 literes),
  • átfolyásos használati-melegvíz készítő napkollektoros hőcserélővel (325 és 500 literes),
  • minden egyben: „kombi tároló” (500 l-es).

Egy rendszerben akár több tárolót is alkalmazhatunk.

Bővebb információt a német gyártó oktatóvideójából kaphat:

Árlistánkat itt megtekintheti (az árak nettó árak):


ALPHA-INNOTEC multifunkciós tárolók

Alpha-InnoTec MFS 600 S 2 963 €
Alpha-InnoTec MFS 830 S 3 342 €
Alpha-InnoTec MFS 1000 S 3 658 €

ROTH QUADROLINE tárolók

ROTH TQ-P 325 Puffer tároló 730 €
TQ-P 500 Puffer tároló 850 €
TQ-T 325 puffer tároló hidrováltóval 830 €
TQ-T 500 puffer tároló hidrováltóval 950 €
TQ-S 325 Szolár puffer tároló 1 350 €
TQ-S 500 Szolár puffer tároló 1 460 €
TQ-K 500 Kombi tároló 2 370 €
TQ-TW 325 HMV-tároló 1 480 €
TQ-TW 500 HMV-tároló 1 800 €
TQ-TWS 325 HMV-tároló szolár csatlakozással 1 640 €
TQ-TWS 500 HMV-tároló szolár csatlakozással 2 090 €


Tisztelettel:
Dr. Léderer András
egyetemi docens
energetikai, épületgépész
igazságügyi szakértő
Thermo Kft.

Látogassa meg weboldalunkat, valamint youtube csatornánkat,
ahol további hasznos információt talál:
www.thermo.hu www.youtube.com/thermokft

 

Thermo Kft. © copyright 2013.

Amennyiben nem kíván
több levelet kapni, kattintson ide.
Adatai megváltoztatásához
kattintson ide.

 

 

Thermo Kft. 1122 Budapest, Krisztina krt. 27.
Tel.: +36 (1) 356-2046, 355-7462, 356-4841, 212-1955 Fax: 214-2868
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. • www.thermo.hu