Ezen a héten megtudhatja, milyen a jó napkollektor

2013. május 29.
Tisztelt {mezo_Vezetéknév} {mezo_Név}!
Ezen a héten megtudhatja,
milyen a jó napkollektor

Milyen napkollektorok léteznek?

A Nap hőenergiájának az összegyűjtésével már az ősember is foglalkozott, amikor még nem ismerte a tüzet. Fekete színű köveket gurított ki a napra, és ezek biztosították éjjel a barlangjában a családja számára a sugárzó meleget. Később az olvasó által valószínűleg jól ismert fekete (avagy a trópusokon fehér) hordót kezdte az ember vízmelegítésre használni. Ezután az ember kezdte megtartani a henger (vagy félgömb) alak előnyeit, de a fényelnyelő felület növelésére is törkedett:

  • egymás mellé helyezte a hengereket -> lett vákuumcsöves napkollektor
  • mikrolencsés biztonsági üveg (szolárborítás) alá helyezett gyűjtőernyőt (abszorber felületet) -> lett sík napkollektor

Milyen a jó napkollektor?

Sík kollektoroknál a napkollektor elé kell állni. Ha látom magam benne - mert a fényt visszatükrözi, s nem elnyeli -, akkor az a kollektor nem az igazi. Ugyanez vonatkozik azokra is, ahol az üvegen keresztül látom a napkollektor szerkezetét - nem igazán alkalmasak hőelnyelésre, hiszen ahogy a fényt, a hőt is képesek visszasugározni. Az igazi sík napkollektorokban nem szabad látni önmagam (1/a. ábra).
Tökéletesen hőelnyelőknek kell lenniük. Ha az úgynevezett szolárborítást közelről megnézzük apró kis lencsékből kell állnia, ami fókuszálja a sík kollektor belsejében lévő hőelnyelő abszorber felületre a napsugarakat (sok gyártó üveggel vagy plexivel helyettesíti a profi szolár borításnak nevezett fényáteresztő réteget) (1/b. ábra).

1/a. ábra 1/b. ábra


2. ábra: A síkkollektor felépítése

A szolárborításnak és az abszorbernek kiválóknak kell lenniük. A napkollektorok német szakértője, a Roth nem ad alább ezeknek a minőségéből. A sorozatgyártott, alacsony gyártási költségű, varratmentes polikarbonát kádat alkalmaz. Ezzel tud német minőségű terméket nyújtani a magyar piac számára versenyképes áron.

3. ábra: Napkollektor sorozat gyártása a Roth gyárban

A műszaki adatok és a csomagárak a honlapunkon megtekinthetők (Kérem, kattintson a képre).

A sik kollektorok tetőre szereléséről it tekinthet meg egy kisfilmet:

A Roth kiváló minőségi sík kollektorai a Heliostar 218 S4 és a Heliostar 252 S4, méretei a
4. ábrán láthatóak.

4. ábra: Heliostar 218 S4 és Heliostar 252 S4. méretei

A Roth szivattyús blokkokról (5/a. ill. 5/b. ábrák) honlapunkon olvashat részletesebben (kattintson a képekre)

5/a. ábra: Szivattyús blokk nagy szolár rendszerekhez 5/b. ábra: Szivattyús blokk energia takarékos rendszerekhez

A DIN-CERTO oldaláról letölthetők a Solar-Keymark minősítések (szolárcsomagokra). Kompletten rendelhetők a csomagok a tetőre szerelés alkatrészeivel, „push-fitting” gyorscsatlakozókkal, fagyállóval, Wilo és Grundfos szivattyúval szerelt szolárblokkokkal és energia-optimalizált vezérlésekkel. A két hete bemutatott multifunkciós tárolóval vagy földhős energia-tárolóval maximalizálható az energia-termelés.

Kifejezetten nyári üzemhez léteznek olcsó napkollektorok is, hőszigetelés és szolárborítás nélkül: például a Roth Heliopool®-t közvetlen medencevíz-melegítéshez fejlesztették ki
(6. ábra). A napkollektorokon nincs üvegborítás, és a szolárrendszer nem tartalmaz hőcserélőt, így kisebbek a veszteségek. Mivel a medence fűtéséhez nem szükséges magas hőmérséklet előállítása, a kollektorok nem tartalmazzák az ehhez szükséges drága alkatrészeket (hőszigetelés, szolárborítás, szelektív abszorber-bevonat).

6. ábra: Heliopool® napkollektor felépítése


7. ábra: Beépítési példák Roth Heliopool napkollektorhoz

A vákuumcsöves napkollektorok éppen a Heliopool® elletétei: télen, még a leghidegebb időben is képesek magasabb hőmérsékletet előállítani, energiát betermelni az energia-tárolóba, köszönhetően a kimagasló hőszigeteltségnek. Ezek a kollektorok alkalmasak multifunkciós tároló nélküli fűtési rendszerre is rásegíteni. A magas üresjárási hőmérséklet miatt azonban minden időszakban gondoskodnunk kell a megfelelő energia-elvételről, túlhevülés elleni védelemről. A vákuumcsöves kollektorokat ezért első sorban olyan helyekre ajánljuk, ahol vagy megoldott a kényszerhűtés, vagy van lehetőség talajvisszafűtésre, vagy úszómedencébe el tudjuk vezetni az energiát. Ezeket a kollektorokat is be tudjuk szerezni vásárlóink kérésére. Ezekből a típusokból sok, különféle technikájú létezik. A legelterjedtebb az elpárolgás-lekondenzálás elvén működő hőcső (heat-pipe), amely az üzembiztonság érdekében drain-back elv szerint is működtethető. Használatos emellett a síkkollektorhoz hasonlóan zárt rendszerben működtethető, üzembiztosabb U-csöves napkollektor. A magasabb hőmérsékletek miatt a nyári túlhevülés veszélye mindkettőt sokkal jobban fenyegeti, mint a sík napkollektorokat. Eddigi munkáink során a legtöbb problémával a heat-pipe rendszereknél találkoztunk. Szerencsére ezeknél a megégett csöveket villanykörtéhez hasonlóan lehet cserélni, csak nehéz megállapítani egy-egy megsülésnél, melyik cső mehetett tönkre. Fontos megjegyezni, hogy szakszerűtlen tervezés és kivitelezés bármilyen napkollektor esetében okozhat anyagi kárt vagy akár balesetet is. Cégünk 30 éves története során mind az ár-érték arány, mind az üzembiztonság tekintetében a síkkollektoroknál tapasztaltuk a legnagyobb megelégedést.

Vákuumcsöves elven működő berendezéseink közül figyelmükbe ajánljuk a katalógus oldalunkon megtekinthető szolárzuhanyzót (részletekért kattintson a képre). Ez a készülék egy tárolós elvű vákuumcsövet tartalmaz. Elegáns kerti bútor, és az év 12 hónapjából 9-en át ingyen adja a melegvizet. Csak hidegvíz-csatlakozás szükséges hozzá. Ősszel le kell üríteni.

8. ábra: Vákuumcsöves elven működő szolárzuhanyzó

A rendszerek részeit képező termékeinket és a referencia-munkáinkat megtekinthetik honlapjainkon (kattintson a képre).

Minden napkollektoros rendszernél fontos a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő hőcserélő-méretezés. Ökölszám szerint: 4 m2 napkollektor-felületenként legalább 1 m2-nyi hőcserélőfelület szükséges. Minden szerelvénynek és a fagyállónak kb. 300°C-ig hőállónak és kb. 10 barig nyomásállónak kell lennie. Érdemes a napkollektorgyártó által ajánlott szolárfolyadékot és szerelvényeket használni. A légtelenítés egy sarkalatos pontja a forrás elleni védekezésnek, illetve egy esetleges forrásnál káresemények megelőzésének. A légtelenítésre többféle megoldás is létezik: légedény lefolyóval, golyóscsappal leválasztott automata légtelenítő, stb. A kültéri szerelvényekre szintén vonatkoznak a fenti kívánalmak. További szempont a madarak elleni védelem: érdemes bebádogozni vagy fémhálóval körülvenni a hőszigetelt csöveket.Tisztelettel:
Dr. Léderer András
egyetemi docens
energetikai, épületgépész
igazságügyi szakértő
Thermo Kft.

Látogassa meg weboldalunkat, valamint youtube csatornánkat,
ahol további hasznos információt talál:
www.thermo.hu www.youtube.com/thermokft

 

Thermo Kft. © copyright 2013.

Amennyiben nem kíván
több levelet kapni, kattintson ide.
Adatai megváltoztatásához
kattintson ide.

 

 

Thermo Kft. 1122 Budapest, Krisztina krt. 27.
Tel.: +36 (1) 356-2046, 355-7462, 356-4841, 212-1955 Fax: 214-2868
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. • www.thermo.hu