A Vecsési CBA Áruház talajszondás hőszivattyús rendszert építtetett

Tervezés-kivitelezés éve: 2005
Megvalósulás: 2005
Alapterület: 5000 m2
Besorolás: szondás
Hőszivattyú típusa: 2 db Alpha-InnoTec SWC 1600 (2x160 kW)
Szonda vagy talajkollektor: 30 db 112, 125m talajszonda
Napkollektor: nincs
Rekuperátor: nincs
Fűtési megoldás: termoaktivált födém
Megtérülés: 3 év

Talajszondás hőszivattyús rendszer termoaktivált födémszerkezettel, hűtő-fűtő fan-coilokkal, hulladékhő hasznosítással.
Az alternatív energiát használó gépészet hasznosítja az épületben lévő technológiai berendezések (hűtők, pékség, büfék, sütödék, stb.) hőjét is.
A tulajdonos szerint a beruházás 3 éven belül térült meg.
Hőforrás: 30 db 100 m-es talajszonda, hűtőberendezések és beépített technológiák hulladékhője.
Fűtő-hűtőberendezés: 2 db Alpha-InnoTec SWC 1600 (2x160 kW)

 

2005 óta üzemel Magyarország egyik legnagyobb alternatív energiával működő élelmiszer áruháza. A vecsési CBA Áruház közel 5.000 nm, amely épületben a gáz csak a benne lévő pékségbe van bevezetve. Egyébként a rendszer az épületben lévő hulladékenergiával, hűtőpultok és az emberek által leadott hővel és egy 30 szondás geotermikus rendszerű Alpha-InnoTec hőszivattyúval fűt illetve hűt.

Amikor megkérdeztük három év után a tulajdonost, megint belevágna-e a rendszer építésébe, illetve mit javasol másoknak, akik tanácstalanok, a következőket válaszolta:

A geotermikus fűtésének kivitelezésébe minél hamarabb vágjon bele!

A tulajdonos belevágott. 2005-ben megkezdődött az építkezés. Az alapozás, a falak felhúzása...

- Akár hiszi, akár nem, az épületbe nincs bevezetve a gáz, s kémény sem található sehol. Csak 2 db Alpha-InnoTec hőszivattyú működik. De még a hűtőpultok é az emberek hőjét is felhasználjuk az épületek fűtésére.

A szűkszavú tulajdonossal készült riport tapasztalatai 3 éves üzemelés alapján:

- A vecsési CBA áruház hőszondás fűtését 2004 körül kezdtem el, annak a tervezésével foglalkozni. BNV-n találkoztam Léderer András úrral, aki bemutatta maketten ennek a működési elvét. Elkezdtünk közösen gazdasági számításokat elemezni. A 2005-ös gázárral kapcsolatban arra a következtetésre jutottunk, hogy körülbelül 6-7 év alatt a 2005-ös gázárral megtérül. 

- Belekapcsoltuk a technológiai hűtésnek a hulladék hőjét, ügyesen felhasználta azt is a Léderer úr. 3 éve üzemel az áruház ezzel a fűtéssel, illetve hűtéssel, lehet, hogy már a megtérülésen túl is vagyunk. A hűtésre külön energiát nem fordítunk, az direktbe megy a szondákról. 30 darab szonda van a parkolóba lefúrva, körülbelül 100 méter mélységbe. 2 hőszivattyú van beépítve és ennek különböző gépészetei. A kivitelezők folyamatosan felügyelik, rendszeresen tartjuk a kapcsolatot.

Mégy egyszer a legfontosabb, hogy mit tanácsol a tulajdonos az esetlegesen bizonytalan megrendelőknek. 

Minél hamarabb vágjon bele!

A vecsési CBA Áruház 2005 óta működik 2db 160 kW-os Alpha-InnoTec geotermikus hőszivattyú egészíti ki az élelmiszer áruház hulladékhasznosító rendszerét.

A tulajdonos szerint a beruházás az elmúlt 2 éven belül megtérült. A várható gázárak emelése a későbbiekben az áruház versenyhelyzetét nagymértékben fokozza a lényegesen alacsonyabb működési költségek miatt.