Újdonság: a levegőkazán

Megjelent a Magyar Épületgépészet, LV. évfolyam, 2006/5. számában

 

Már Magyarországon is kapható a levegőkazán, ami még a –20 °C-os levegőből is képes annyi energiát kinyerni, hogy azzal épületeket fűt, miközben a használati melegvizet is biztosítja.
(Brown a múlt században állapította meg és bizonyította be, hogy minden gáz részecskéje mindaddig mozgásban van, amíg hőmérséklete az abszolút nulla fokot jelentő –273 °C felett van).

A kültéri és beltéri levegős kazánok meghódították Németországot, Svájcot, Kanadát, Svédországot, s közel 20 országban több tízezer helyen váltották ki velük a propán-bután gázzal, olajjal, illetve földgázzal működő fűtési rendszereket.
Vége a félelemnek. Nem robban fel, gazdaságos, biztonságos, nincs szükség sem propánbután-, sem földgázvezetékre, nem kell kémény, nem kell kazánhelyiség, nem kell félni a szénmonoxid-mérgezéstől. Villanyárammal működik, 67%- os energiamegtakarítással. A külső hőmérséklet függvényében egyenletes hőmérsékletet biztosít az épületben.

A levegőkazánnak beltéri, illetve kültéri változata létezik.
A beltéri levegőkazán szintén a levegőből nyeri az energiát. A készülék az épületen belül van, és a külső (akár –20 °C-os) levegőt egy beszívó-, majd egy kifúvórácson keresztül egy mini légcsatornával vezeti a beltéri levegőkazánhoz.

Hogyan működik a nálunk ma még talán utópisztikusnak tűnő berendezés?

Azt mindenki tudja, ha valahol nagy vákuumot hozunk létre, ott hideg, ahol nagy nyomást, ott meleg lesz. Gondoljanak a szódásüveg patronjára, szinte odafagy a kezünk, amikor becsavarjuk a palackba, vagy a biciklipumpára, aminek a tövét csak rövid ideig tudjuk fogni, olyan meleg lesz pumpálás közben. A recept tehát egyszerű:
Végy egy jó minőségű kompresszort. Indítsd el. A vákuum oldalon nagyon hideg, akár –70 °C, a nyomás oldalán +70 °C is lehet. Maga a kompresszor egyensúlyban van. Ha a –70 °C-os oldalra egy hőcserélőt építünk be, és azon átpumpálunk –20 °C-os levegőt, nyilvánvaló, hogy az energiát ad át a nála sokkal hidegebb hőcserélőnek. Ezt az átadott energiát „lopja el” a kompresszor, amit azután könnyedén átpumpál a meleg oldalra. A melegoldali hőcserélőről ugyanakkor fűtöm az épületet, készítem a meleg vizet.

Az első magyarországi levegőkazán története

Az első Alpha-InnoTec levegőkazánt Sukorón egy neves ügyvéd és főorvos házaspárnál üzemeltük be 2004 szeptemberében. Sukoróra szombaton délelőtt vittük el a levegőkazánt, amit egy nap alatt két fűtésszerelő épített be. Napközben,
szerelés közben a tulajdonos odajött hozzám:
– András, maga hisz abban, hogy ez tényleg működik? – kérdezte.
– Igen. – feleltem.
– Hát jó, ha hisz benne, nem zavarja ugye, hogy visszatartom Öntől a gép árát, s csak akkor fizetem ki, ha működik. Mondanom sem kell, nem örültem az ötletnek. De hát ez van.
Egy hét múlva telefonált az ügyvéd úr:
– Jó napot András, hogy van?
– Köszönöm jól – válaszoltam.
– Tudja András, magának fogalma sincs, milyen gépet telepített nekem ide.
– De igen – gondoltam magamban – a jövő egy darabját.
– Ez a gép sokkal többet ér, mint arra Ön valaha is gondolt, szívem szerint háromszor annyit adnék Önnek, mint amivel tartozom, de azért az összegért, amivel tartozom, bármikor jöhet.
Délután elmentem Sukoróra, ahol a főorvos asszony és az ügyvéd úr várt szeretettel.
– Tudja András, ez a levegőkazán boldogságot hozott a házba. Mindenhol egyenletes meleg van, nem kell félnünk, hogy mi van a gázzal (propán-bután gáz volt eddig), kialszik, kifogy, lefagy a vezeték, vagy amikor kocsiban hozom a gázpalackot, egy balesetben felrobbanunk autóval együtt.
Nem kell félnünk az áramszünettől, újra indul-e a gázkazán vagy mire hazaérünk, szétfagy minden. Nem beszélve arról, hogy számításaink szerint a földgáznál is olcsóbban működik.
Szóval csodálatos berendezés. Isten áldja meg magát ezért a készülékért!

Naponta 50 db levegőkazán „gördül” le a gyártósorról. 2003-ban Svájcban, Svédországban, Németországban 8300 levegőkazánt építettek be, kiváltva ezzel az egyre dráguló gázfűtést. A levegőkazán egy olcsóbb kategóriájú autó ára. Ha azonban a megtérülést, a biztonságot veszem figyelembe, lényegesen jobb beruházásnak minősül,mint egy autó.
Több tíz évre megoldja energiaproblémáinkat. A levegőkazán értéke (a gázáremelésével) az évek során egyre csak nő, ellentétben az autóval, aminek az értéke már akkor a felére zuhan, amikor kihozzuk a szalonból.

Dr. Léderer András

Az eredeti cikket itt olvashatja: