Levegőkazán a BNV-n

A BNV-n a legkorszerűbb új design-t képviselő Alpha-Innotec l levegőkazánnal jelent meg cégünk. Ez immár kiforrott technológia.


Az építészek a ház egyik funkciójának a bentlakók védelmét jelölik meg. E védelem megteremtése a ház felépítése önmagában is költséges. De az sem mindegy, hogy a használat során folyamatosan mennyi a ráfordítás. A védelem része télen, a házon belüli meleg, nyáron pedig a hűvös. Hogy csak arról beszéljünk, amihez energia szükséges. A kívülálló azt hiheti és nem éppen alaptalanul, hogy a kevés energiával működő ház megépítése, azaz előállítása drága. És az egyszeri többlet költség majd évtizedek során térül csak meg.
Vannak olyan csodák is, amikor ez nem igaz. A hagyományos háznál nem drágább épület is fűthető, hűthető annyiból, amennyi hagyományos ház egy-két havi gázszámlája. Természetesen az ilyen ház nem konvencionális, de tucatnyi hazai példa mutatja, hogy a Mi éghajlati viszonyaink között is működik.

Ma már az sem jelent problémát, hogy a benti 20 fokhoz beengedjük a kinti 4-et. Természetesen nem az ablak kinyitásával, hanem hőszivattyúval. A levegő mellett fűthetünk a kert földjének hőjével, és a kút vizével is.
A fejlesztők a mérnökök azon dolgoznak, hogy egyre könnyebben, házilag beszerelhető hőszivattyúkat geotermikus energiahasznosítású berendezéseket csináljanak. Ami aránylag gyorsan megtérülő beruházás legyen. Ezért most idén a németek, egyébként minden pálmát elvittek, ezzel a két berendezéssel. Kihozták a levegőkazánt. A mellettünk lévő levegőkazán, már 400-500 négyzetméteres épületet tud fűteni. 30-35 százalékkal olcsóbban, mint mai gázáron a gázzal.

A másik hőszivattyú, amit kihoztak, amit házilag a polgárok az emberek saját maguknak egy hétvége alatt be tudnak szerelni. Az egyik ilyen berendezés, amit egy hétvége alatt be tudnak maguknak szerelni, annak az a kritériuma, hogy 150 nm-es ház legyen a maximum, és legalább 4-szer vagy 5-ször akkora szabad földterület legyen kint a kertben, mint amennyi van bent neki a házban. Tehát mint amennyit fűtünk. Magyarul, ha egy 100 nm-es házat akarunk fűteni, akkor 500 nm kell a kertből. Ha 150 nm-es házat akarunk fűteni, akkor 750 nm-nyi kell a kertből.

Na, most abban az esetben, ha van ekkor földterület, akkor nagyságrendben 80-100.000 forintból kijön az a költség, amivel a földből ki lehet venni az energiát.
Az a berendezés, amit be kell tenni a házba. Tudni kell, hogy ez a berendezés csinálja a meleg vizet, csinálja a fűtést, csinálja a hűtést, tehát mindent csinál. Még egy szivattyút sem kell venni a rendszerhez, még szelepeket se. Még meleg vizes tartályt se, mert az is benne van a gépben. Tehát egy 290 literes meleg vizes tartály is a tartozéka, benne van a berendezés, ebben a hőszivattyúba. Tehát szőröstől-bőröstől, jó magyar kifejezéssel, én ugyan nem szeretem, tokkal-vonóval, az ember meg tudja venni, nagyságrendben 2,5-3 millió forintért az egész beruházást. Ami meleg vizet csinál, ami fűt, ami hűt, és nagyságrendben 30-40 százalékkal olcsóbban jön ki, mintha ugyanezt hagyományos gázfűtéssel csinálja.

Tehát azt lehet mondani, hogy ez a berendezés, már annyira elő van készítve, hogy szinte szakember sem kell hozzá. Házilag például. Szoktam mesélni, hogy van egy nagyon híres cukrász, a férje filmrendező. És a cukrász, filmrendező házaspár, saját magának csinálta meg a rendszert, és most már harmadik éve lakják a házat.

A másik rendkívül új berendezés, az a levegőkazán. Ennek a levegőkazánnak az a nagyon-nagy szerepe, nagyon-nagy lehetősége, hogy még a -20 fokos levegőből is ki tud nyerni annyi energiát, hogy a -20 fokos levegőt lehűti -27 fokra. És azt az energiát, amit így kinyer belőle, ebből az energiából vidáman ki tud fűteni családi házat, miközben ellátja meleg vízzel. Ráadásul 30-40 százalékkal olcsóbban teszi ezt, mint a hagyományos gázkazán.

Tudni kell azt, hogy a kicsi Svájcban, tavaly a lakosságnak közel 30 %-a tért át levegőkazánra. Németország, Svédország, Dánia, tömegesen az emberek térnek át a levegőkazánra. Én úgy érzem, hosszútávon egészen biztos, hogy arra kell mennünk, amerre a németek is mennek. Gyorsan telepíthető, hamar megtérülő, hőszivattyús berendezések. Gyorsan megtérülő, könnyen beszerelhető levegőkazánok.

Ez a jövő. Nincs más kiutunk. Filozofálhatunk, hogy hány évig van olaj, hány évig van gáz. Egy dolog egészen biztos, elektromos áramot mindig, mindennel elő fogunk tudni állítani. Atomerőművel, szélerőművel, naperőművel, vagy, hogy biciklizünk, és a lábunkkal tekerjük, de áramot létre tudunk hozni. Ha elfogy az olaj, elfogy a gáz, semmivel nem lehet újat csinálni. Arról nem is beszélve, hogy az a széndioxid, ami termelődik az a káros anyag kibocsátás, még ha lenne a végtelenségig olaj, és gáz, szép lassan tönkre tesz mindent.

Vegyük, észre ma mi történik. Egyik percben kánikula van, és másnap 15 fokkal hidegebb van. Egész egyszerűen az a légtér, ami a védelmi páncélunk az tönkre van téve.

 

a videoriportot alább nézheti meg:

vissza a főoldalra a Levegőkazán a BNV-n aloldalról