Riport az első Magyarországon telepített levegőkazánről

Szeretettel köszöntjük kedves nézőinket, ez itt a Telezöld és végre itt van a tavasz is. Nem kell tehát törődnünk most már a meleggel és a melegvízzel, gondoljuk ezt ilyenkor, ám eljön a következő tél és megint fizethetünk és gondolkodhatunk, hogy honnan is állítsuk elő azt a rengeteg energiát.Nos, lehet, hogy itt van a megoldás. Bár április elseje van, de nem becsapásból mondom tulajdonképpen egy mindig nyitva levő hűtőszekrény a megoldás és ez már meg is található itt Magyarországon, Sukorón.

Sukoró egy csendes kis település a Velencei tó északi partján. Ám mivel nem mindenhol van gázvezeték, a hideg időszakokban nehezebb megoldani a fűtést.

- Itt eredetileg egy cserépkályha volt és a cserépkályhába volt beépítve egy víztartály és az fűtötte a házat, csak annyi differencia, hogy ez eredetileg ennek az egyharmada volt. Tehát ez egy hozzáépítés volt plusz az alsó rész. Tehát ez a fűtési rendszer nem működött volna tovább. Itt az utcában vezetékes gáz nincs. Az alsó és a fölső részekről áthozni részben jogszabályi tilalom miatt nem lehetett. Tehát alternatívaként a központi fűtésre maradt a tartályos gáz annak idején 93-ban mikor mi ezt a házat így, a mai formájában megépítettük.

Akkoriban 1 tonna gázért 35 ezer forintot kértek, így a fűtési szezon 100-120 ezer forintba került. Ugyanez az összeg 10 évvel később már elérte a dupláját.

- A feleség, aki nagyon sokat itthon van egyedül a kutyával, mindig ideges volt, azért, hogy kutya kimegy, bemegy, elalszik a gázláng, adott esetben kifogy a gáz, nem tud ide a hegyoldalba jönni a nyerges vontató, nem tudja a gázt hozni. Szegény feleség állandóan stresszben volt, hogy a férje éppen valahogy egy ügyet intéz és ő meg itt van egyedül, megfagy, gond van, felrobban, stb.

S akkor megkerestek minket, másfél évvel ezelőtt, hogy meg kellene találni azt a megoldást, amivel biztonságban lenne itthon a feleség.

A megoldást az úgynevezett levegős hőszivattyú jelentette. A Sukorón élő nyugdíjas házaspár által rendelt szerkezet volt az első Magyarországon, amit telepítettek.

- Az első évben az emeléssel volt némi gond. Az első darab volt Magyarországon, de amikor ez helyre állt, akkor tökéletesen működött és tökéletesen működik ma is. Tehát kezelést nem igényel. A költségei pedig, ami mindenkit érdekel, az én saját számításaim szerint, a tartályos gázhoz viszonyítva minimum 40 %-al olcsóbb, de talán 50-el.

A rendszer maga elektromos árammal működik. Lényege, hogy a hőmennyiséget elvonom a szerkezet segítségével. Az így keletkező levegő pedig hidegebb lesz, mint a folyamat elején volt.

- Képzeljünk el egy olyan hűtőszekrényt, amin fúrok egy lukat. A -20 fokos levegőt befújom a hűtőszekrény hasába ahol -50 fok van. Ez a -50 fok a -20 fokos levegőből még elvesz energiát. Utána a hűtőgép átadja a felesleges energiáját a hűtőszekrény fenekén lévő fekete rácsnak, ami viszont mindig meleg. Most ez a radiátor.

Tehát egy hasonló elvvel, mint egy lukas hűtőszekrénybe, aminek a hasába küldöm be a -20 fokos levegőt, az még mindig el tud annyi energiát venni a rendszertől, hogy azzal a radiátoron a házat fűti.

Kérdés, hogy a befektetett pénz mikorra térül meg? Számítások alapján egy 100 négyzetméter nagyságú háznál körülbelül 5-6 év, míg egy 3-400 négyzetméteres épületnél körülbelül 2-2,5 év.

A szerkezet által nyújtott kényelem azonban sem időben sem pedig pénzben nem mérhető.

- Egy dologra figyelni kell, hogy ne verje le a villanyórát valami, mert akkor megáll a készülék. Tehát nincs szünetmentes áramforrása, egyébként semmit.
Gyakorlatilag semmit nem kell csinálni vele. Ez megy automatikusan.

A levegős hőszivattyúk új nemzedéke is elérhető lesz nemsokára Magyarországon. Ezek úgynevezett COPE, vagyis jósági foka már 4,1.

- Ami azt jelenti, hogy 1 forintból 4,1 forintot csinál. Tehát 1 forinttal működik, ellop a környezetéből 3,1 forintot és Én azt megkapom. Tehát gyakorlatilag ezzel azt lehet elérni, hogy már 30-40 %-al olcsóbb az üzemköltsége mintha gázzal fűtök. A propán butánnál meg végképp olcsóbb.

Jó hír a panelházban lakóknak, hogy a levegős hőszivattyúk már nem csak a családi házakban érhetők el. Ezáltal egyre szélesebb körben tudjuk majd bolygónk földgáz készletét óvni.

Itt megnézheti a riportban szereplő munka referencia oldalát.