Vízgazdálkodás házilag

2013. szeptember 30.
Tisztelt {mezo_Vezetéknév} {mezo_Név}!
Vízgazdálkodás házilag

Jelen hírlevelünkben az eddigiekhez képest kissé rendhagyó témával jelentkezünk: a víz felhasználásáról és elvezetéséről tudhat meg többet a háztartási és az ipari szinteken.

A vízzel hasonlóképpen tudunk gazdálkodni, mint a hőenergiával:

  • ha túl sok van belőle: eltároljuk tárolóinkban (praktikusan a föld alatt)
  • ha még több van belőle: a fölösleget elvezetjük a környezetbe
  • ha túl kevés van belőle: az eltárolt mennyiségeinkhez nyúlunk
  • ha üres a tárolónk: a környezetben tárolt készletekből igyekszünk vételezni.

Az idei évben főként azzal ismerkedhetett meg az ország, amikor túl sok a víz, és nagyon nehéz elvezetni. Nyáron azonban aszály is előfordult.

A háztartás és az ipar szintjén kézen fekvő a nagy mennyiségű csapadék tartályos (ciszternás) eltárolása, majd az aszályos időkben történő fölhasználása. Ehhez bemutatjuk német műnyagipar piacvezetőjének számító Roth-Művek Bishofwerdában található gyáregységének, a Roth-Környezettechnika részleg termékeit. Megtekintheti őket a geosolar.hu/katalogus oldalunkon:


Nincs közcsatorna az utcában, ahol a telke található? A Roth varratmentes műanyag tartályai kifolyás nélküli nagy megbízhatóságú emésztőgödrökként (szennyvíztárolókként) is használhatók.

A gyártásról készült videót megtekintheti a képre kattintva:Az ikerhengeres Roth Twinbloc® tartályok magas talajvízszint esetén is teherbírók. A Roth-Környezettechnika teljeskörű választékot nyújt a csapadékvíz elvezetése és a felhasználása terén: szűrőaknák, nyomásfokozós szivattyúk, vízszintérzékelők és geotextiles szikkasztó boxok (drének) is megtalálhatók a katalógusban.

Nincs közcsatorna a telkén, de életvitelszerűen szeretne ott élni? A szippantás költsége helyett ekkor megéri házi szennyvíztisztítóra váltania. A Roth Twinbloc® tartályba épített szekvenciás üzemű biológiai reaktor (röviden SBR), megbirkózik a változó intenzitású terheléssel is. Elszikkasztásra alkalmas minőségű tisztított vizet készít. Közvetlenül a szomszédban találhatók ivóvízkutak (legalább 50 m-nyire), ezért nem kaphatna vízügyi engedélyt elszikkasztáshoz? A Roth mikorbuborékos SBR-tisztítója nitrátmentesített szennyvizet bocsát ki, így ez a probléma sem akadály. A mikrobuborékos SBR készülék rendelkezik a német építési felügyelet (DIBt) „D” típusú (denitrifikációs) engedélyével. .

A működésről megtekintheti a gyártó oktatóvideóját:

 


Roth-rendszerekkel nem csak a csapadékvíz, hanem a szennyvíz is újrahasznosítható: membránszűrést alkalmazunk a Thermo által tervezett Orsós-féle mesterséges szigetnél:


Háztartási szinten méretgazdaságosan kb. 10 családból álló lakóközösség (pl. egy társasház) képes a szürkeszennyvizét újra felhasználni: a Roth AquaServ System segítségével:


A kevéssé szennyezett lefolyóvizet (kézmosóból és zuhanyzóból) levegőztetve és membránszűrve hasonló minőségű vizet kapunk, mint amilyen a háztetőn összegyűjtött finomszűrt csapadékvíz. Ezeket közös ciszternában gyűjthetjük, és felhasználhatjuk:

  • felmosáshoz („nem ivóvíz” feliratú falikútból vételezve)
  • mosáshoz (-> akár mosógépben is)
  • WC-öblítéshez
  • kerti öntözéshez.

Felhasználná az elfolyó meleg víz hőenergiáját is?

Igen, lehet. A Roth AquaServe közösített ciszternájába folyik a használati meleg víz túlnyomó része. Miért engednénk ki az energiát a csatornán át a házból? A Roth kifejlesztette azt a vezérlést, amiben a keletkezés és a felhasználás idejétől függetlenül beltéri levegőkazán (légcsatornába épített hőcserélővel) és földszondás hőszivattyú is képes fölhasználni a ciszternában összefolyó víz hőjét.Tisztelettel:

Dr. Léderer András
egyetemi docens
energetikai, épületgépész
igazságügyi szakértő
Thermo Kft.

Látogassa meg weboldalunkat, valamint youtube csatornánkat,
ahol további hasznos információt talál:
www.thermo.hu www.youtube.com/thermokft

Thermo Kft. © copyright 2013.

Amennyiben nem kíván
több levelet kapni, kattintson ide.
Adatai megváltoztatásához
kattintson ide.

 

 

Thermo Kft. 1122 Budapest, Krisztina krt. 27.
Tel.: +36 (1) 356-2046, 355-7462, 356-4841, 212-1955 Fax: 214-2868
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. • www.thermo.hu