Hőszivattyúval kapcsolatos gyakori kérdések

  • Hogyan működik a hőszivattyú?
   Mint egy hűtőszekrény „kifordítva”: a környezete hűtéséből származó hővel fűti a házat.

 

 

 • Milyen hőszivattyútípusok léteznek?
  Hőforrás szerint csoportosítva:
  • Külső levegős („levegőkazán”),
  • Földhős (fagyállófolyadékos földszondára vagy talajkollektorra kapcsolva),
  • Vizes (kútvíz, felszíni víz védőhőcserélővel leválasztva, technológiai víz),
  • Hulladékhős a fenti típusokat használva:
   • légtechnikából
   • konyhából
   • hűtendő berendezésekből és
   • elfolyó termálvízből nyert hővel.

Az Alpha-InnoTec ezeket 2-től 160 kW-os fűtésteljesítményig gyártja. Nagyobb teljesítményigényhez a vezérlés négyesével teszi lehetővé a készülékek kaszkádolását.

 

  • Érdemes napkollektorral kiegészíteni?
   Igen. Tapasztalatunk szerint a kevesebb kompresszorindítás révén mégegyszer lefelezi a fűtésszámlát egy ilyen beruházás. Földszondás hőszivattyú esetén, ha nincs nyári hűtés a lakásban, feltétlenül szükséges a napkollektor a talajvisszafűtés miatt. Ilyenkor a napkollektor tartja egyensúlyban a földszonda hőmérlegét.

 

  • Meg lehet termelni egy hőszivattyú elektromos-energia igényét napelemekkel és/vagy szélerőművel?
   Igen, így lehet a ház éves energiaigényét lenullázni. Viszont ez igen magas beruházási költséggel jár, ami miatt egy ütemezett beruházás esetén nem feltétlenül érdemes lemondani az áramszolgáltató által nyújtott kedvezményes hőszivattyús tarifáról.

 

  • Milyen kedvezményt ad az áramszolgáltató?
   Az ELMŰ és az ÉMÁSZ területén a „GEO B” tarifa keretében egész évben napi 2x10 órában jár a nappali („A”) díjszabásnál 30%-kal olcsóbb áram. A DÉMÁSZ területén a „Komfort B” tarifa keretében vízmelegítéshez, így megújuló hőenergia-termeléshez is egész évben adnak ugyanilyen kedvezmény mellett hétköznap napi 12, hétvégén napi 24 órában olcsó áramot. Országszerte minden áramszolgáltató köteles egy kormányrendelet miatt a „H” tarifa keretében a fűtésszezon félévében (október 15-től április 15-ig) napi 24 órában biztosítani az éjszakai („B”) áram árán az elektromos energiát a hőszivattyúk számára.
   Ha egy háztartás hálózatra visszatápláló kiserőművel rendelkezik (ad-vesz mérőóra segítségével), akkor ezek a kedvezmények neki nem járnak.

 

  • Nyáron lehet hűteni is a hőszivattyúval?
   Igen. Ezek megfordítható üzemű, aktív hűtőberendezések. Földszondás és vizes rendszer passzív járatásával, a hőszivattyút megkerülve minimális áramigénnyel ki lehet hűteni egy házat, ha a házban megfelelő felületűek a hőfelvevők.

 

 

  • Milyen fűtésrendszerre, hőleadókra van szükség?
   Alapvetően alacsony hőmérsékletű (35/28°C-os) fűtésvíz mellett működnek jól ezek a rendszerek. Ehhez padló-/falfűtés, termoaktívált beton (temperált épülettömeg) és fan-coil az idális hőleadó. Meglévő radiátorok fölhasználhatók egy felújítás során. Tervezésnek megfelelően ezeket ki kell egészíteni más hőleadókkal. Tisztán radiátoros rendszer alacsony hőmérsékletű fűtésvízzel rossz hőérzetet okoz. Magas hőmérsékletű (60°C fölötti) fűtésvíz előállítása hőszivattyúval műszakilag lehetséges, de ez nagyban megnöveli az áramfelhasználást, és ellehetetleníti a napkollektoros fűtésrásegítést. Ezért ez erősen ellenjavallot.

 

  • Vállalnak előzetes felmérést?
   Igen. A kiszállás fontos kelléke a tervezésnek és a kivitelezésnek. Díjköteles, amelynek mértéke függ a helyszín irodánktól való távolságától. Ez a díj a megvásárolt áruk árából levonásra kerül.

 

  • Mennyibe kerül egy megújuló-energiás rendszer kompletten?
   Az innen letölthető tájékoztatóinkban megtalálja az Ön házához való készülékek árait és a hozzájuk javasolt hőközponti csomagok árait. Ezek a csomagok fődarabokat tartalmazzák (hőszivattyú, tárolók, szelepek, légcsatornák, csatlakozó szettek, földköri osztó-gyűjtők). Az egyéb anyagok (rézidomok, csőszigetelések, forrasztóón, stb. …), valamint a kivitelezési és a beüzemelési munkadíjak pontos összegét a konkrét házhoz készített épületgépész kiviteli terv alapján lehet megmondani. Jellemző, hogy ezek a beruházás 15-20%-át teszik ki.  A tervezésre mérnökeink a ház építész jellemzőnek megfelelően (alaprajz, metszetek, helyszínrajz és műleírás alapján) adnak ajánlatot.

 

  • Mikor térül meg?
   A mai energiaárakat figyelembe véve családi háznál kb. 10 évnél tartunk. Minél nagyobb egy létesítmény (társasház, ipar, közintézmény), annál méretgazdaságosabb rendszert lehet építeni, tehát annál jobb a megtérülés. Emellett az energiaárak jövőbeli változását követve egyre inkább a megújuló energiaforrások nyernek teret .

 

  • Milyen határidővel vállalnak(tok) épületgépész tervezést?
   60 nap.

 

  • Milyen határidővel vállalnak(tok) kivitelezést?
   Egy családi ház hőközpontjának az összeszerelése kb. 1 hetet vesz igénybe (kompakt hőközpont 24 munkaórája: hőszivattyú  házilag). Ha a hőleadó oldalon is kell szerelni, az kb. még egy hetet jelet (a leggyorsabban szerelhető felületfűtés a ClimaComfort-Panel. Nedvestechnológiás felületfűtés esetén az aljzatbeton vagy a vakolat kb. 1 hónapos száradásával kell számolni. Nagyobb rendszerek szerelése természetesen a mérettől függően tovább tart (a legigényesebb padlófűtés ún. tacker csőtartókkal, padlófűtés 17 mm-ben, Roth  Clima Comfort compact rendszer).

 

  • Mennyi időt vesz igénybe a beüzemelés?
   Jellemzően 1 napot.

 

  • Mennyi idő a garancia a rendszerekre?
   Minden Roth-gyártmányú termékre 10 év. A teljes rendszerekre a PTK-ban meghatározott jótállást vállaljuk. Speciális beüzemelést rendelve vagy karbantartói szerződést kötve magasabb kockázatot tudunk vállalni, tehát a garanciaidő megállapodásnak megfelelően növelhető. Alpha-InnoTec hőszivattyú rendelhető web-szerveres kapcsolattal, amihez a távoli felügyelet és karbantartás lehetősége miatt szintén nagyobb kockázatot tudunk vállalni.

 

  • Milyen elektronikus szolgáltatások rendelhetők az Alpha-InnoTec hőszivattyúkhoz?
   AlphaWeb: távszabályzás és távoli lekérdezések internetről, faxról vagy SMS-ből;
   AlphaBAC: passzívház épületfelügyeleti rendszerébe való integrálás BAC-net programozási nyelven

 

  • Milyen karbantartást igényel egy hőszivattyús vagy egy napkollektoros rendszer?
   Egy hőszivattyú vagy egy napkollektor nem igényel karbantartást. A hozzákapcsolódó fűtésrendszert (mint minden más fűtésrendszert) évente ki kell légteleníteni, ki kell tisztítani az iszapleválasztóját, és ellenőrizni kell a szivattyúit. Bizonyos hűtőközegeknél (Alpha-InnoTec esetén: R404A, R410A és R407C) bizonyos töltett-tömeg fölött EU-s jogszabály rendszeres szivárgásvizsgálatot és jegyzőkönyvvezetést ír elő.

 

  • Vállaltok karbantartást a telepítés után?
   Igen. A karbantartás díjköteles, ami karbantartói szerződés esetén éves átalányban fizethető.

 

  • Vállaltok javítást, ha valami meghibásodik?
   Természetesen igen. A garanciális javítást ingyen elvégezzük, és a szükséges anyagokat ingyen szállítjuk. Garanciaidő után a karbantartói szerződést kötött ügyfeleink számára kedvezményt biztosítunk.

 

  • Mennyi idő egy javítás?
   Csak európai, jellemzően német gyártóktól rendelünk fűtésrendszerhez tartozó berendezéseket. A hőszivattyúgyártó partnerünk, az Alpha-InnoTec 830 km-re található Budapesttől. Ezért minden ügyfelünk biztonságban érezheti magát, mivel rendeléstől számítva 2-3 napon belül megérkezik minden pótalkatrész. A szervizes kollegáink pedig a pótalkatrészek érkezése utáni napon elvégzik a szükséges javítást és az újbóli beüzemelést.