1. Passzív rekuperátorok

 

Az elhasznált levegő melegét és a lecsapódó páratartalmának a hőjét a friss levegő veszi föl egy lemezekből épült hőcserélőben. Rendkívül egyszerű eszköz: áll egy lemezes hőcserélőből, két ventilátorból és két szűrőből (a friss levegő oldalán F7-es minőségű pollenszűrőből). Tartozhat hozzá továbbá egy megkerülő csappantyú, hogy nyáron a szűrt friss levegő ne melegedjen a hőcserélőben.

 

A passzív típusú rekuperátorok ma már olyan áron kaphatók, hogy nem csak a passzívházas épületgépészet részét képezhetik, felújításokhoz is javasolhatók. Családi ház esetén mindig érdemes kiegészíteni a légcsatorna-rendszert valamely hatékonyságot növelő megoldással. Talajhőt szinte bármelyik helyszínen föl lehet használni. Ahol hely erre kevésbé van lehetőség, a legnagyobb hidegben a szellőzetetés visszaszabályzására van szükség, hogy a helyiségekben tartózkodókat ne érhesse kellemetlenül hűvös befújt levegő. Tulajdonos kívánságára utánfűtés alkalmazható a befújt levegőnél: ez elektromos áramot vagy a ház fűtésrendszerének az energiáját használja. Az Alpha-InnoTec Ventronik típusú gyári vezérlése ezeket a megoldásokat automatikusan lekezeli.

 

Passzív rekuperátorok hőszivattyús hőközpontokba integrálhatók. Az Alpha-InnoTec ehhez kifejlesztett berendezése a VenTower, ami egy külön raklapon érkezik a hőszivattyú mellé. Beépítve tartalmaz egy olyan használati-melegvíz tárolót, ami a napkollektor fogadására képes. Tervezésnek és a hőszivattyú típusának megfelelően „földenergia-központ” vagy „levegőkazános energia-központ” hozható létre (bővebben lásd lejjebb).

 

Megjegyzés: a rekuperátor szellőztető berendezés. Nem javasolt több levegőt mozgatni vele, mint amennyi a szellőztetéshez szükséges. A ház teljes kifűtéséhez, a falakon, a tetőn, az alapon és az éleken át, valamint a filtrációval távozó hőt akkor is a ház alap fűtésrendszerével kell a házba juttatni a téli időszakban, ha a rekuperátoros rendszer légcsatornája utánfűtést tartalmaz. Ellenkező esetben a bent lakók rossz hőkomfortja jön létre, ami magasabb hőmérséklet-igényt és végeredményben energia-pocsékolást eredményezhet, veszélybe sodorva a ház kifűthetőségét.